събота, 4 май 2024 г.

Христо Гаджев: „Терем-летец“ ще ремонтира украински вертолети

Логично е заради руската агресия Украйна да изнесе ремонта на бойната си техника зад граница.
Снимка: WIKMEDIA.ORG

Терем–летец“ ще ремонтира украински хеликоптери. Това казва председателят на парламентарната комисията по отбрана Христо Гаджев в ефира на БНР.

За опцията първо стана ясно от въпрос на депутата Иво Русчев към министъра на отбраната. В писменият си отговор обаче Министерството на отбраната нито потвърждава, нито отрича, че България води разговорите.

„Наскоро има един сключен договор, да видим как ще се реализира, между „Терем“ и украинска компания за ремонт на хеликоптери, където целта е да се изнесе ремонта на вертолети от Украйна в България. Това очевидно ще донесе икономически ползи за България и ще помогне на украинците. Тук не става въпрос само за украински хеликоптери, тук става въпрос за поддръжка и на други страни“, поясни Гаджев.

Към момента единствената информация за договора се съдържа във въпроса на депутата Иво Русчев към министъра на отбраната. По негови данни проектът на договор включва отдаване под наем на работни и складови помещения, стоянки за вертолети в завод в „ТЕРЕМ-Летец“. Съхраняване на техническо имущество, доставено от украинската компания „АвиоГрейд“. Договорът е за 30 години за „съвместна дейност в областта на ремонта на вертолети от типа „Ми“ и техните модификации“.

От МО посочват, че макар „Терем“ да е публично предприятие, „не може да бъде прието, че търговската дейност на „Терем“ представлява държавна или обществени дейност“, за да бъде оповестявана. Тагарев обаче обяснява, че дружеството има задължение да поддържа способности за изпълнение своите задачи.

През 2022 г. парламентът реши, че страната ни ще помага на Украйна и с ремонтиране на военна техника. През 2023 г. Русия, започнала преди 2 години пълномащабната си война срещу Украйна изрази недоволство от тези планове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html