неделя, 28 април 2024 г.

Нотариуса умря, Красьо Черния воскресе

Снимка: БНР

Анна Заркова, пред в. „Галерия“

Нелегалните преговори за председател на сглобката в Столичния общински съвет се водят от Красьо Черния. Тази новина обиколи социалните мрежи, но не се задържа в големите медии. За тези, които си спомнят нашумелия преди години търговец на постове в съдебната система, не е изненада кариерният му растеж, почнал от лоното на правосъдието в миналото и стигнал днес до пазвата на политиката. За останалите новата му изява остана незабелязана, тъй като я засенчи убийството на колегата му с прякор Нотариуса*.

Сега отново са на дневен ред прекупвачите на политически назначения, съдебни решения и очернящи публикации в жълто-кафявите медии. Тази констатация е вярна, но не съвсем. Да, мафиотските мрежи за влияние в правоприлагането са очевадни напоследък, тъй като техните плетачи седнаха на първия ред в парламента. Но инак тържището за безчестие на прокурори и съдии не е затваряно нито за ден в последните две десетилетия. Сергиите с магистратски кадри, обвинителни актове и мерки за задържане под стража бяха „покрити“ по време на големите протести срещу корупцията (2020 г.), но днес доставчиците им отново открито предлагат стоката си срещу шестцифрени суми. Те са многобройни, макар малцина от тях да добиват скандалната слава на Черния, на Баджанака, Еврото и Нотариуса. Неизтребими са – един умира, друг възкръсва, трети изчезва, но винаги се появява следващ.

Бившият правосъден министър Маргарита Попова ги кръсти „брокери в съдебната власт“. Беше през 2009 г. на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) за повишения в йерархията. Сред кандидатите беше Кольо Маджара – основател на чалга клуб „Мале, мале“ в стаята за почивка на брачното отделение на Софийския районен съд. Всеки четвъртък там се вихреха попфолк партита в знак, за които на вратата бяха закачени бикини. Друг колоритен претендент от Благоевград имаше за застъпник Баджанака – тарикат от Съдебната охрана, женен за сестрата на съпругата на окръжен съдия, който беше кум на началника си.

„При такова кадруване има грозни вмешателства по преписки и дела“, възмути се Попова, но критичният й патос не промени порочните практики.

„Чувам, че Красьо е новият черен касиер на София, ползва се с доверието на Борисов и останалите партийни лидери“ – обади се бившият главен прокурор Гешев в един сайт, но почти никой не му обърна внимание. Фамозният Красьо бе спряган вече в медийното пространство като „бизнесмен и лобист, който подпомага с връзките и парите си кампанията на Петков и Василев в парламентарните и местни избори“.

А колко работа се е отворила за такива „помагачи“ сега! В 18 регулатора с изтекъл мандат има за продан 80 щатни места пък мераклиите са 800 най-малко.

За продажбите на апетитни длъжности се заговори преди 15 г., когато един съдебен кадровик обяви, че „някакъв Красьо от Плевен обикаля България и носи списък на членове на ВСС с чиито гласове разполага“ и всеки „върви за 200 000 евро“. Прокуратурата уточни, че 35 магистрати фигурират в „тефтерчето“ на плевенчанина, а с него контактували и депутати от ДПС, и финансовият министър на Царя, на когото той оказвал предизборна помощ тогава, както по-късно на „момчетата от Харвард“.

Какво се случва с Черния след избухналия скандал? Репортери го засичат да „шпори по София с чисто ново „Бентли Континентал“ с 600 коня под капака и с гаджето си, фолк звездата Магда. А да е имал неприятности в съда? Мимолетни. Оправдан е за лъжесвидетелстване – заявил, че не познава магистрати, но той си има законно право да не дава показания, които го уличават. Разследван е и за укриване на данъци – декларирал до 1841 лв. годишни доходи, докато притежавал БМВ, мерцедес, апартамент 185 квадрата, 5 сгради, дялов капитал в 4 дружества и хитовата дискотека „Анаконда“. И какво? Каквото и да е, то се прекратява.

Какво е това? Безобразие? Вие го наречете както си искате, но да знаете, че то е скучно в сравнение с невероятните приключения на Нотариуса, лека му пръст, който е осъден за измама, наказан е с конфискация (2006-2008), но в идните 15 години не е докосван от прокуратурата и е снабден от съда с ново ЕГН и чисто свидетелство за съдимост. Дейността му в тъмнината на правораздаването, която приключва с куршум в главата, започва в нотариалната кантора на Слави Крашевски, където помага.

Срещу Слави, който е вписан в браншовата камара (за разлика от помощника си, който само се преструва на нотариус) се водят тогава 61 углавни производства, а той не спира да прави заверки – до 2000 дневно, дори и от домашния си арест. Задържан е 20 пъти, съден е по 25 дела, но е признат за виновен само по едно – за измама при сделка с микробус без купувач. Точно това дело е откраднато на 20 юли 2005 г. от канцелария на Върховния съд. Марто, който е обвиняем по него, отишъл там с чичо си и поискал да го чете. Взели папката, сложили вестници вместо материалите и я върнали. Хванали ги по пръстовите отпечатъци и космите по забравена шапка. Чиновничките ги разпознали. Въпреки това лъженотариусът е оправдан и в районния съд, и в градския. Показателна е кариерата на съдиите, които го оневиняват. Първоинстанционният става шеф на спецсъда, а колежката му от втората инстанция – ръководителка на софийските градски съдии.

Но не само за тази кражба ще отговаря Марто пред Свети Петър. Специализацията му в кръчмата „Осемте джуджета“ на Пепи Еврото го тласка към по-големи грехове.

Частният клуб, който той отваря на крачки от спецпрокуратурата, е диспечерски пункт за спецправосъдието – къде да блъсне, къде да подмине. Солидна банка с компромати за спецмагистрати превръща Марто от „диспечер“ в „банкер“, който раздава съдопроизводства на кредит. Вече няма как да го питаме кой е прибирал лихвите.

Смъртта не търпи шеги, но тук е ред да се каже, че мафиотите в България трябва много да внимават – да не ги убият, защото след това ще им се стъжни от проверки, разследвания и анкетни комисии.

Трупът на Нотариуса не беше още изстинал, когато прокуратурата съобщи, че а-ха да го погне и той…предал Богу дух. Парламентът тутакси отвори комисия на негово име. Главният прокурор почна проверка на 25 преписки за пакостите му. Полиция влезе по тъмна доба в неговия SS klub, където компаньонки забавлявали „съдебни съмишленици“ с клубни карти, докато те договаряли „съдебно съдействие“ със заплащане. А преди да бъде затворен, този бардак с „бръмбари“ в стените беше пазен от полицейски патрулки – също като кръчмата на Пепи Еврото, за която Антикорупционния фонд (АКФ) направи разобличителен филм в няколко серии.

Депутатът Атанасов притежавал поименен списък на юристите с карти от позорния клуб. Но има нещо по-интересно от имената, които са му дадени сигурно от прокуратурата. Това са имената, които не е получил и които няма да даде на „комисията по Нотариуса“, съставена с решаващото съдействие на колегата му Пеевски. Впрочем може да се предвиди резултатът от нея – той ще е същият като този от „комисията по обира на КТБ“.

Само прокуратурата има правомощия да проведе ефективно разследване и да привлече към отговорност престъпните групи от съдебното задкулисие – тези, които дават и изпълняват поръчки за покушения срещу независимото правосъдие и репутацията на честни прависти. Извънпроцесулно истината е наяве. Вижда се и във филма на АКФ. Главната героиня – красавицата Ивайла Бакалова, се мъчи да освободи от ареста своя любим и прави тайни записи на пазарлъците си с „консултанта Марти“ и негов „адвокат по разплащането“.

– В замяна на това, което ние ще свършим, за да му изменим мярката… няма да е 20, 30, няма да е 40, повече ще са. Сигурно ще са над 100 (евро) – оферира адвокатът.

-А вие си говорите лично с… кого? – пита Ивайла. Отговорът е знаменателен:

– Говорим си с Господ.

„Има адска машина за ликвидиране на хора, дирижиране на съдебните процеси и политическия живот“, обяви съдия Владислава Цариградска, чийто живот е ад, откакто й се е паднало да решава спор за имот между покойния, бившата и бъдещата му жена.

Дали и други като нея ще се осмелят да хвърлят светлина в съдопроизводствения мрак? Едва ли някой ще се довери на съмнителна депутатска комисия или на държавно обвинение, оглавявано от човек, който е ходил на дружески срещи в „Осемте джуджета“.

И общественото мнение гласи, че „адската машина“ ще пребъде, въпреки отстрела на двама от операторите й.

Пепи Еврото изчезна – чу се, че го ударила дамла в Дубай. Нотариуса е погребан с тайните му.

Но… да влезе следващият! Лесно е. Още повече, че в конституционната вакханалия, сътворена в парламента, първо беше умъртвен, а после възкресен и уличения в непочтеност съдебен съвет. А политиците с най-видим принос в деморализацията на юриспруденцията, станаха флагмани на реформата в нея. Да пази Бог. Но не Този, който благославя шарлатани в полето на правото, закриля негодници с тоги и променя съдби по ценоразпис.

* Тези типове тук назоваваме с прякори. Имената им са без значение. Те са само аватари на корупционната сила, която гази закони и изпарява съвестта на магистрати и политици.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html