събота, 27 април 2024 г.

Празник на мартеницата започва днес в Брюксел

Децата лично ще продават изработени от тях мартеници, които ще бъдат подредени на собствени щандове.
Снимка: ANTENI.INFO

Празник на мартеницата започва днес в Брюксел, като в събитието ще участват културни и образователни организации, ученици и гости от България, Румъния и Молдова, които ще представят традициите на своята държава. Деца от трите страни са подготвили песни и стихотворения, организирани са настолни игри и дегустация на билков чай, съобщава БТА.

В инициативата ще участват деца от три български училища в Белгия, които ще продават ръчно изработени от тях мартеници, а средствата ще бъдат дарени на „Карин дом“ – център за терапевтична подкрепа на деца с увреждания във Варна.

В рамките на деня ще има ателиета за мартеници, базар с автентични бижута, дрехи, ръчно изработени картички и фолклорни изделия.

За втора поредна година три държави се обединяват – България, Румъния и Молдова, за да празнуват обща традиция – Баба Марта“, споделиха от Българската културна асоциация в Белгия, които са домакини на тазгодишното издание на инициативата.

Събитието започва в 10:00 часа местно време, като официалното му откриване е от 11:00 часа.

От 11:30 до 14:30 часа са организирани ателиета за изработка на мартеници от България и Румъния; между 15:00 и 18:00 часа започват ателиета за мартеници от Молдова.

Базарът ще бъде открит в 10:00 часа и ще продължи до 18:00.

На празника ще бъдат представители на Българското народно училище в Брюксел, Ново българско училище в Гент и на българската секция към Европейското училище „Брюксел IV“. Децата лично ще продават изработени от тях мартеници, които ще бъдат подредени на собствени щандове.

Инициативата съществува от миналата година и е създадена от три културни асоциации в Белгия, България, Молдова и Румъния. Домакин на предходното издание на инициативата бе Румъния, а през тази година е Българската културна асоциация в Белгия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html