четвъртък, 2 май 2024 г.

9 от 10 търсят обзаведена квартира

За високите кооперации едно от условията на търсещите квартира е да са с асансьор.
Снимка: АВТОРЪТ

Васил ТАШЕВСКИ, за в. „Галерия“

9 от 10 бъдещи наематели търсят обзаведена квартира, обясниха за „Галерия“ столични брокери от агенциите за недвижими имоти.

Според Константин Пандов, собственик на фирма от сектора, при наемане на жилище над 90% са хора, които предпочитат то да е обзаведено. „Обикновено живеещите постоянно под наем, често сменящи квартирите не притежават мебели, а и в повечето случаи не искат или нямат финансовата възможност да инвестират средства за закупуването им“, обясни той. По думите през септември на пазара е било отчетено нарастване на наемите.

Брокерът обясни още, че на пазара предлагането е малко и в интернет продължава да е пълно с фалшиви обяви. „Под половината обяви в интернет са реални“, категоричен е той. „Няколко агенции изключително активно

рекламират оферти за имоти, които не съществуват

Причината е, че информация за апартаментите, предлагани за наемане имат голяма група посредници и всеки предлага обявите на другите агенции. На пръв поглед не е логично да предлагаш несъществуващо жилище за наемане, но при позвъняване се оферира обявата на колегите“, смята посредникът.

Пандов смята, че в момента най-търсени са жилищата, намиращи с в близост до метрото. „Освен центъра най-предпочитани си остават южните и източните райони на София“, поясни той и прогнозира, че през септември предлагането на квартири ще се увеличи много в тази част на столицата. „Причината е, че в момента в „Малинова долина“ и „Младост“ има изключително активно строителство на жилищни сгради. Ще се появи цял нов квартал, в който повечето от апартаментите се купуват с инвестиционна цел за даване под наем. Според мен, когато тези имоти бъдат завършени и излязат на пазара, то може да се очаква промяна на наемите надолу“, прогнозира той и припомни, че

новите жилища винаги са по-предпочитани

от наемателите. По думите му младите хора са основните участници на този пазар и те в повечето случаи избягват стари апартаменти. „Масово предпочитат жилището да е обзаведено с нови мебели, макар и по-евтини. Във всички случаи, при избора на квартира, е важно състоянието на имота и обзавеждането. Няма капризи за етажа. Никой няма да откаже добре обзаведен апартамент на достъпна цена, защото се намира на първия или последен етаж“, смята Пандов.

Люба Атанасова от друга столична агенция информира за нова тенденция на пазара. „Проявява се при обявите в специализираните платформи за краткосрочно наемане. Там вече има опция, която там е в графата „дългосрочно“ и позволява на квартирантите да се настанят в жилището за по няколко месеца“, поясни тя и добави, че при този вариант и наемите са по-високи, но става дума за хубави и готови за живеене апартаменти.

Атанасова припомни, че в България по традиция се търсят основно обзаведени квартири. „Под 10% са хората, които биха се съгласили да наемат полуобзаведен апартамент, където има само кухненски уреди, и да им се наложи да си купуват мебелите за останалите помещения от имота. След подписването на сделката за наем, повечето от собствениците обаче са готови да купят тези неща, като преди това се разберат за желанията на квартирантите си“, обясни още тя. Според нея, малко по-голям е делът на двустайните апартаменти, за които бързо се намират наематели.

„В София основният интерес е за центъра

и в кварталите около висшите учебни заведения

Засега няма промени в обема на предлагането. Дефицитни обаче си остават офертите за хубаво обзаведени жилища. По-голямо остава предлагането на апартаменти за наемане в районите с много ново строителство и за там обявите са най-много. За стари жилища офертите са много малко“, поясни Атанасова.

Наско Атанасов, също от софийска посредническа агенция обясни, че основно на пазара се предлагат изцяло или полуобзаведени жилища, като поне 80% от кандидат наемателите се съгласяват на един от тези 2 варианта, но по-голямата част от тях държат на пълното обзавеждане. „Във втория случай са налични само електроуредите в кухнята, а остават да се обзаведат спалните“, припомни брокерът. „Наемодателите са малко по-предпазливи при обзавеждането на спалните и детските стаи, защото там нещата са много деликатни. Едни искат персон и половина, а други голяма спалня, отделни легла за децата или пък разположени едно над друго. Много малко са квартирантите, предпочитащи празни жилища. Това са основно хора, живели дълги години под наем и имащи вече цялото обзавеждане. Търсенето на гарсониери е малко и е основно от сами възрастни хора. Освен това разликата в наемите на двустайните и гарсониерите не е чак толкова голям. За това в останалите случаи изборът пада основно на двустайните“, каза още той.

По думите му, в момента

не може да се говори за дефицит на пазара

защото се оферират доста апартаменти за наемане. „Определено, в сравнение с миналата година, предлагането сега е по-голямо. Много нови жилища вече са пуснати на пазара. Предпочитанията си остават основно за нови апартаменти, повечето от които се предлагат обзаведени. Освен центъра, в столицата най-предпочитани са източните райони, защото там има повече бизнеси и възможността за намиране на работа е по-висока. Търсенето е голямо и за квартири, намиращи се близо до метростанция. Относително е слаб интересът към жилища на висок етаж в стари кооперации без асансьор. В тези случаи над третия етаж много трудно се намират наематели“, обяснява Атанасов.

В средата на втората седмица на февруари за двустаен с площ от 40 до 70 квадрата, разположен до четвъртия етаж

в центъра на София минималната оферта бе 700 лв.,

сочи справка в един от най-популярните сайтове за недвижими имоти. Обявата се отнася за таванско жилище със скосявания на трети етаж с площ от 55 кв. м. Максималната оферта от 1600 евро за столицата в сегмента е за луксозно обзаведен и топлофициран апартамент от 60 квадрата, разположен на втори етаж. За центъра на града 6 са офертите над 1000 евро за двустайна квартира.

Във Варна минималната цена за централен квартал от 450 лв. е за маломерен двустаен от 40 квадрата на втори етаж в новопостроена кооперация. Исканият наем от собствениците е 225 евро (около 450 лв.). И в морската ни столица за двустайна квартира с горепосочените параметри има 6 оферти над един бон в евро. Максималната обява за 1200 евро е за луксозно обзаведен имот от 70 квадрата, с голяма тераса, като в цената влиза и ползването на паркомясто.

До 1500 лв. достигат офертите за наемане на двустаен в центъра на Пловдив. Най-високата е жилище от 67 кв. м на трети етаж, с ново обзавеждане. В обявата пише, че имотът е много близо до „Капана“ и се дава на квартиранти без домашни любимци. Минималната от 175 евро за маломерен двустаен от 50 кв. м на първи етаж в кооперация близо до Природонаучния музей.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html