петък, 3 май 2024 г.

Столична община заповяда прекратяването на Луковмарш

Снимка: СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Със заповед на Столичната община е прекратено провеждането на Луковмарш, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Заповедта е издадена, след като от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е получено уведомление до кмета на Столичната община, че в района на Националния дворец на културата се събират представители на организатора и техни привърженици с цел провеждане на заявено мероприятие – възпоменателно траурно шествие в памет на генерал Луков, което не е съгласувано от Столичната община. В уведомлението е посочено, че шествието ще доведе до нарушаване на обществения ред. Съгласно издадената заповед провеждането на мероприятието се прекратява, а СДВР трябва да предприемат необходимите действия, съгласно чл. 13, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите за осигуряване на обществения ред.

Столична община издаде писмо, с което съгласува само възпоменателна церемония със събиране на място на ул. „Тракия“ №1. Съгласувателното писмо е обжалвано пред Административен съд – София-град и върнато като нищожно.

Шествие против Луковмарш се състоя в София днес. Неговата начална точка беше езерото „Ариана“ в Борисовата градина, след което премина през Орлов мост и Софийския университет, продължи по бул. „Дондуков“ и приключи пред Централна минерална баня.

Преди началото на забранения вече Луковмарш през центъра на София по бул. „Витоша“ до НДК премина шествие, на което участниците носеха потрети с избити след 9 септември 1944 г. видни представители на културния, политически и военен елит на България. То е под надслов „Марш на толерантността. Срещу поругаването на паметта на жертвите на комунистическия терор”. Сред тях бяха ликовете на убития без съд и присъда журналист и издател Данаил Крапчев, Кирил – първородният син на полк. Борис Дрангов, основал офицерската школа в Скопие и загинал през Първата на фронта през Първата световна война, поетът Теодор Траянов, Тодор Кожухаров (с псевдоними Щабскапитан Копейкин, Федя Чорни) – български журналист, писател и политик.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html