понеделник, 29 април 2024 г.

Родителите на Навални не знаят къде е тялото на сина им. ООН иска независима аутопсия

Алексей Навални
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Родителите на Навални не знаят къде е тялото на сина им, съобщи БНР. Говорителката на опозиционера Кира Ярмиш настоя тялото на Навални да бъде предадено незабавно на семейството му.

Досега изявлението на затворническата служба от вчера е единственото официално съобщение за смъртта на Навални. В публикация в социалната мрежа „Екс“ Ярмиш написа, че служител на затвора е казал, че тялото на Навални е било откарано в Салехард, град в близост до затворническия комплекс, от руски специалисти, които извършвали „проучване“. Служител на единствената морга в Салехард обаче заяви пред Ройтерс, че тялото на Навални все още не е пристигнало.

Кира Ярмиш потвърди информацията за смъртта на опозиционера. Тя се позова на официално съобщение, връчено на майката на Навални – Людмила. Ярмиш съобщи още, че на адвоката на Навални е казано, че причината за смъртта на руския опозиционен лидер все още не е установена.

47-годишният Навални почина вчера в колония със строг режим в Арктика, където излежаваше 19-годишна присъда за екстремизъм.

Специалният докладчик на ООН за правата на човека в Русия иска независима аутопсия на Навални

По време на организираните в над 20 руски града бдения и демонстрации полицията е арестувала най-малко 212 души, съобщи правозащитна група ОВД-инфо (О Ве Де), цитирана от световните информационнни агенции. Кадри от двата най-големи града – Москва и Санкт Петербург – показват как полицаи изтръгват плакати от протестиращите и извеждат други от импровизирани места за поклонение в памет на Навални. Най-малко 109 са арестуваните в Санкт Петербург, а над 39 в Москва.

От правозащитната група О Ве Де инфо съобщават и за индивидуални арести в по-малки градове в страната.

Бдения и демонстрации имаше в редица европейски столици, включително и в София.

Европейският съюз и Съединените щати посочиха ръководството на руската държава като отговорно за смъртта на Навални. Американският президент Джо Байдън сподели, че е „разгневен“, но не и изненадан от случилото се с опозиционния лидер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html