събота, 24 февруари 2024 г.

Денков: Очаквам до края на деня да има общоевропейско решение за подкрепата за Украйна

Очаквам да има решение накрая на деня за подкрепата за Украйна. Това заяви в Брюксел премиерът Николай Денков, който ще участва в среща на върха с лидерите на общността. На заседанието ще бъде направен опит да се вземе решение за актуализация на европейския бюджет и за създаването на механизъм за дългосрочна финансова подкрепа за Украйна в размер на 50 милиарда евро за следващите четири години.

„Всички ще работим за единно решение на 27-те държави, но без компромис за европейските ценности. Ще видим дали Орбан ще остане самичък срещу европейските държави или ще подкрепи общото решение“, каза акад. Денков.

Българският премиер Николай Денков ще разговаря с германския канцлер Олаф Шолц.

„Очаквам е да обсъдим приоритетите на България – сухоземните граници, еврозоната, имаме и сме имали подкрепа от Германия. Ще обсъдим европейските приоритети – бюджета, подкрепата за Украйна, протестите“, допълни Денков.

Той коментира и блокирането на европарламента от протестиращи фермери.

„Има две решения, които са взети , но трябва окончателно да се официализират. Едното е свързано с дерогация по отношение на някои от екологичните мерки и второто е свързано с това да има ограничения, ако се надхвърлят квоти, съответстващи на последните години на внос от Украйна. Данните показват, че няма някакво чунвствително увеличение на вноса от Украйна. Нивата са почти същите. Трябва да внимаваме с това какви са данните и какви са слуховете. Ако погледнем за България също няма някакъв изключителне внос от Украйна. Ако има внос на селскостопански стоки и продукти, много често се оказват от други европейски държави, а не от Украйна. Така че трябва много да се внимава с цифрите, да се гледат фактите и решенията, които се предлагат съответстват на наличните факти в момента. Те съответствата на исканията на българските производители, така че трябва в това отношение да бъдат доволни.“

Той допълни, че правителството ще продължи с преговорите с недоволните български фермери.

„Аграрният сектор в България е подпомаган. Стана дума вече увеличението в бюджета за аграрния сектор е значително с още 500 млн. лева, отделно трябва да се разглеждат различните сектори. Ние искаме да се помогне на плодове, зеленчуци, млекопроизводители, малки производители , така че там има специална грижа. Тази година е по-особена за зърнопроизводителите. Според статистиката зърнопроизводителите имаха доста успешни минали години. Ще продължим с преговорите, да видим къде ще се срещнем“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html