събота, 27 април 2024 г.

ЕС планира икономически натиск над Унгария, заради блокирането на помощта за Украйна

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

ЕС ще саботира икономиката на Унгария, ако Будапеща блокира новата помощ за Украйна на срещата на върха тази седмица, съобщава „Файненшъл таймс“, цитирайки поверителен план, изготвен от Брюксел, който бележи значителна ескалация в битката между Съюза и неговата най-проруски настроена държава членка.

В документ, изготвен от служители на ЕС и видян от финансово издание, Брюксел очертава стратегия за изрично насочване към икономическите слабости на Унгария, застрашаване на нейната валута и предизвикване на срив в доверието на инвеститорите в опит да навреди на „работните места и икономическия растежа“, ако Будапеща откаже да вдигне ветото си срещу помощта за Киев.

Унгарският премиер Виктор Орбан се закани да блокира използването на бюджета на ЕС за предоставяне на финансова помощ на Украйна в размер на 50 милиарда евро на Украйна на извънредна среща на върха на лидерите на съюза този четвъртък. Ако той не отстъпи, другите лидери на ЕС трябва публично да се зарекат да спрат завинаги цялото финансиране от ЕС за Будапеща с намерението да изплашат капиталовите пазари, да ускорят поевтиняването на унгарския форинт и да предизвикат скок в цената на обслужване на заемите на Унгария, се посочва в документа, цитиран от „Файненшъл таймс“.

„Това е Европа, която казва на Виктор Орбан – стига толкова, време е да спазвате общата политика. Вие може да имате пистолет, но ние имаме базука“, посочи пред финансово издание Муджаба Рахман, директор за Европа в консултантската компания Eurasia Group.

В документа от Брюксел се заявява, че „в случай на липса на споразумение на Срещата на върха на 1-ви февруари други държавни и правителствени ръководители ще заявят публично това в светлината на неконструктивното поведение на унгарския премиер. Те не могат да си представят, че европейски средства ще бъдат предоставени на Будапеща“. Без това финансиране, „финансовите пазари и европейските и международни компании могат да са по-малко заинтересовани да инвестират в Унгария“, се посочва още в документа. Подобно наказание „би могло бързо да предизвика допълнително увеличение на разходите за финансиране на публичния дефицит и спад на местната валута“.

Документът, изготвен от длъжностно лице в Съвета на ЕС, излага икономическите уязвимости на Унгария – включително нейния „много висок публичен дефицит“, „много висока инфлация“, слаба валута и най-високото равнище в ЕС на плащанията за обслужване на дълга като дял от брутния вътрешен продукт. В негов също така се отбелязва как „работни места и икономическият растеж зависят до голяма степен“ от задгранично финансиране, което се базира на високите нива на финансиране от ЕС.

Министрите на външните работи на Украйна и Унгария, Дмитро Кулеба и Петер Сиярто, ще обсъдят въпроса за ветото, което налага Будапеща на отпускането на финансова помощ на Киев днес в Ужгород, Западна Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html