понеделник, 29 април 2024 г.

Ала-бала с избирателите

Снимка: БНР

Анна ЗАРКОВА, пред в. „Галерия“

 Прокуратурата отказа да образува наказателно дело по записа от онази майска нощ (2023), в която политбюрото на „Продължаваме промяната“ прие с 25:24 гласа „историческото“ предложение на Борисов – да  влезе във властта като се съюзи с неговата партия, срещу която по-рано „се биеше“. Преведено от юридически език това означава, че няма да има разследване във връзка с въпросното партийно събрание, което де факто разкри задкулисието на самонареклата се (не)коалиция.

Какво следва от прокурорската амнистия за нарушенията на политическото благоприличие, които бяха записани от участник в спешното среднощно коалиране между уж отявлени политически противници?

Де юре нищо.

Във видеочата, през който лидерите на „Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев убеждават съпартийците си да гласуват за сглобката с ГЕРБ, няма достатъчно данни за престъпление, съобщиха от държавното обвинение. Аудиозаписът му, разпространен от депутата Радостин Василев, шокира хората с вулгарния си реализъм – но един софийски прокурор (който държи да остане анонимен) реши, че обществената реакция в случая е юридически пренебрежима .

Изненадващото желание на Петков и Василев да се коалират с Борисов, когото по-рано арестуваха за корупция, е морално неприемливо, но законово допустимо, потвърдиха герои и мъченици на юридическия труд. Според тях непристойните приказки за „изпиране на Борисов, избори с наше МВР, шефове на служби, одобрени от посолствата и чистка на хората на Радев“ са предмет по-скоро на Етичния кодекс, отколкото на Наказателния. Същото се отнася и до цинизмите („да играем ку.венската“), и до фукнята за напредък чрез „ала-бала с президента“, т.е. чрез злоупотреба с неговото доверие.

Така да е.

Но дали алабаланицата е само израз на лошо възпитание, неповлияно от курсовете в Харвард? Или издава нещо повече – предателство, шпионство и други престъпления против републиката (чл.103-105 НК), както твърдят юрисконсултите на опозицията в сигнал до компетентните институции?

Това са висящи въпроси. И такива ще си останат, понеже анонимният прокурор е постановил да не се търси отговора им от МВР и Следствието. Обжалването на неговото постановление е обречено на неуспех, обзалагат се колегите му. То ще пребъде в поредицата „Хемусгейт–Барселонагейт-Чекмеджегейт“, с която наказателното преследване на политическата корупция бе прекратено.

„Липсата на морал не е престъпление – заявяват правни авторитети. – А дали за нея има достатъчно данни, вие сами преценете.“

Ние? Добре. Да си припомним, драги читатели, записа, с който прокуратурата не ще да се занимава. Ето го целия в Ютуб – (www.youtube.com/watch?v=K2ekSLFriWU), а ето и фрагменти от него тук:

@Относно преговорите за правителство

Кирил Петков: Мария Габриел предложи тя да е премиер с наши министри.(…) Видя се, че в нейния свят тя се чувства доста прецакана, защото си даде еврокомисарската позиция, без да стане премиер… Нейният мъж е третият в ЕНП, нейният кум е човекът, започнал цялата партия. В началото си мислехме, че тя е калинка, че Бойко решава всичко, но е по-сложна играта. Тя е големият контакт на ГЕРБ с ЕНП. И ГЕРБ са я поканили(…) Тя има силна амбиция и не може да се види в друга роля освен премиер. Има две важни неща. Едното – че не могат да хвърлят Габриел под автобуса, защото е контакт. Другото е, че тя не е тук от години и не е типичният ГЕРБ с корупционните схеми. Отделно в ГЕРБ има напрежение и завист. Човек като Деси се бие тук в калта, изведнъж идва Габриел от Брюксел и става премиер.(…) Борисов каза – като не става, ще гласуваме вашия кабинет, но всички са срещу вас, ще ви бламират отвсякъде. Вторият вариант е да теглим една майна и отиваме на избори, и ще имаме по-малко от 121 депутати. Третият е Габриел вицепремиер без ротация и Денков премиер. Но Габриел се разплака почти и каза хвърлям мандата и си тръгвам. Във варианта (с ротация) Борисов се изпира, няма две мнения. Въпреки че ще казваме, че е само Габриел.

Асен Василев: Това правителство ще продължи, докато Бойко се страхува от Гешев и президента.Последният ден на Габриел като премиер ще е и последният на това правителство. Тя няма да иска да бъде свалена предсрочно. А Борисов няма да си реже клона с ЕНП.

Милен Матеев: Като юрист не мога да приема тази ротация, тя е абсолютно противоконституционна. Променяме конституционния модел с една задкулисна договорка!

Петков: Единствената разлика е, че имаме Мария Габриел. Имаше дъжд от лидери, които ми звъняха, включително Урсула и Шарл Мишел…тя има тежест.

Николай Денков: Или ще имаме съюзник като Габриел и ЕНП, или ще изглеждаме като най-големите идиоти в Европа, че сме провалили възможността и сме оставили България на руските сили…

Петков: Причината аз да искам Габриел, а не да скочим сами в правителство като самураи, е, че я усетих тази игра – с какво държиш другия е единственото, което има значение. Габриел става леко пленник – и нейната амбиция, и нейният мъж, и ЕНП – за стабилността на това правителство.

@Относно изборите и МВР

Василев: Законно – незаконно трябва да се изгонят всички шефове на служби (…) Местните избори ще  ги правим с наше МВР! Бойко не иска Радев да прави избори (…) По предложение на премиера парламентът ще утвърди нови ръководители на ДАНС, МВР, ДАР, НСО, ДАТО и евентуално Военното разузнаване.Това ще са наши хора одобрени от посолствата…

@За Бойко и имунитета му

Петков: Само ние можем да изперем Борисов. Да, основен маркетингов враг, но не реален. Може да се правим на интересни и да говорим по телевизиите за джентълменски договорки, но истината е, че в схемата интелектуалците са 7%. Ако пуснеш народа, в структурата му ще сме 10%. Направихме леко ала-бала с президента и лека-полека естественият процес ни докара дотук.

Матеев: Този, който арестува Борисов, сега ще го пази ли? Цялата сделка, която ни се предлага, е да съставим правителство, което пази имунитета на Б.Б.

Петков: Христо (Иванов) даде предложение за това нещо. Казваме, че се прави комисия по имунитетите, не само на Борисов. Идеята е да се каже, че тази комисия работи, докато смени конституционната реформа. Това ни купува време.

Василев: Идеята на Христо е да се въведе европейската практика, което значи поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в някаква комисия, в която разглеждат доказателства (…) Бойко ще бутне всеки под автобуса, за да си спаси кожата. Няма да защити корумпиран, защото знае, че го гледат под лупа отвън и вътре има едни прокурори, които са му по петите.

Петков: Ако имахме само ГЕРБ като основен враг, щеше да е супер.

@За президента и чистките

Петков: Импийчмънт не е добра стратегия, защото импийчнем ли го (Радев) автоматично имаме най-голямата политическа партия утре. Ние трябва да му вземем службите, да му вземам властта, но да го държим на повърхността. Ако го импийчнем, по-голяма далавера за него няма, защото той ще си стартира политическия проект.

Настимир Ананиев: ГЕРБ знаят ли, че ще правим чистка?

Василев: Знаят.

Петков: Чистим хората на Радев.

Василев: Ако някой иска да бъде министър в този кабинет и не се подпише с кръв под това, аз лично имам против този човек да е министър.

@За Христо Иванов и ДПС

Ананиев: Имаме ли договорка, че ще натикаме ДПС в ъгъла?

Василев: Това няма да се случи (…) Борисов не може да гарантира гласовете на ДПС, казал на Христо сам да се договаря…Христо се обади на Карадайъ да си говорят за конституционна реформа.

Петков: ДБ ни даде страхотен пример какво е да оптимизираш само и единствено оцеляване. Правиш всякакви ходове само да си в играта. И стоиш на 4%, оптимизираш дълголетието на партията…Мен генералът (Атанасов) ми е симпатичен, но той е пример за човек, който оптимизира дълголетието. Христо също така оптимизира дълголетието (…) Христо днес…сияеше с идеята за конституционна промяна, това е мечтата на живота му.

@Решението за салама

Василев: Това е най-добрата сделка, която може да се направи  с ГЕРБ.

Петков: Трябва да вземем сега решението (…) Сега се готви решение, което ще ни даде възможност да режем салама малко повече – 9 месеца правителство или Изборния кодекс (…)Ако тръгваме с прее.авка, това е борисовски стил…ако искаме сделка и играем ку.венската (…). Колеги… аз въздържал се не знам к’во е! В момента се чувствам, че карам автобус на детска градина. Е.и му майката, не знам дали ми се кара автобуса. Дайте едно мъжко и женско мнение да или не! По средата е утре да тегля една майна. Затова дайте, гласувайте!

Край на цитатите. Ако сте стигнали дотук, уважаеми читатели, вече имате мнение за политическия морал на управляващите.

А липсата му – тя от кого се наказва, ако не от съда?

„От избирателите“, казват правници, на които може да се вярва.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html