петък, 3 май 2024 г.

Украйна свали скъп самолет руско копие на АУАКС

Западни медии оцениха сваления А-50 на 330 млн. долара.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили два руски командни самолета над Азовско море, предаде АФП, цитиран от БНР.

Според Киев са унищожени А-50 – самолет за откриване, наблюдение и управление на въздушното пространство (копие на американския АУАКС) и Ил-22 – самолет, който се използва и като команден пункт. Тези самолети се използват за разузнаване, идентифициране на цели и координация на войските.

Говорителят на Кремъл заяви, че не може да коментира поради липса на информация по темата. „Не разполагаме с информация по този въпрос“, каза Дмитрий Песков, преди да се позове на руското министерство на отбраната, което по принцип не съобщава за загубите и неуспехите си.

По информация от агенция „Ройтерс“ украинското министерство на отбраната е оценило на 330 млн. долара самолета А-50, който е въведен на въоръжение почти в края на съветската ера, който е с голям обсег на действие и който може да наблюдава територия от няколкостотин километра за вражески самолети, кораби и ракети.

В началото на миналата година руското министерство на отбраната каза, че модернизирана версия на самолета, така наречената версия А-50U извършва мисии в Украйна. Самолетът, чието наименование по натовската класификационна система е “Мейнстей”, може да засече и да проследява ракета, изстреляна от разстояние от 800 км., както и да набелязва цели по вода и суша на разстояние 300 км.

По данни в годишния доклад за 2021 г. на базирания в Лондон мозъчен тръст Международен институт за стратегически изследвания Русия разполага с 9 самолета А-50 на въоръжение, включително 4 от модификацията А-50U. По данни от други източници се предполага, че бройката е около 12, като също толкова са и Ил-22, но министерство на отбраната на Русия не коментира тези информации.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html