събота, 24 февруари 2024 г.

Синоптиците искат 20% по-високи заплати

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Бюджетът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за 2024 г. е с около 400 000 лева по-малък от този от предходната 2023 г. и искането на Националната хидрометеорологична служба на България е да има увеличение на бюджета ни с 4 милиона лева. Това каза главен асистент доктор Анастасия Стойчева – директор на департамента „Прогнози и информационно обслужване“ в НИМХ, цитирана от БТА.

Тя уточни, че през 2022 г. бюджетът на НИМХ е бил малко над 27 милиона лева, а за 2024 г. е с около 400 000 лева по-малко. Бяхме пресметнали, че за да преодолеем в известна степен всичко, което е свързано с инфлацията и с това, че две години не сме имали повишение на заплатите, особено на колегите, които са от наблюдателната система и те са с по-ниските заплати, е необходимо да има увеличение. Синоптиците в НИМХ сме десет човека, а наблюдатели имаме в София и в страната. Те събират метеорологичните данни и ги предават, и имаме нужда от това да назначаваме млади хора за наблюдатели, за да развиваме нови методики за анализиране, обясни Анастасия Стойчева.

„Купили сме автоматизирана система, но за да се обгрижва тя, ни трябват информатици и инженери, които са с голяма квалификация и те искат да получават високи заплати. Като предложим 1200 или 1500 лева заплата, млади хора няма да дойдат в НИМХ, а ние имаме нужда от такива кадри. В другите научни организации и в университетите има актуализиран бюджет за 2024 г.“, отбеляза Стойчева.

Искаме да се увеличи бюджетът на Националния институт по метеорология и хидрология, за да може да се индексират заплатите, които не са увеличавани почти от две години. Настояваме да има увеличение на бюджета с 4 100 000 лева за 2024 г., за да има повишение на заплатите в НИМХ с около 20%. Метеорологията е едно от направленията, в които ясно се вижда какво е приложението на науката, коментира директорът на департамента „Прогнози и информационно обслужване“ в НИМХ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html