събота, 4 май 2024 г.

НС обсъжда промени в правилата за осиновяване: ГЕРБ и ДПС искат да отпадне тайната на осиновяването

Народните представители разглеждат промени в Семейния кодекс, свързани с правилата за осиновяване.

Според направените предложения – информацията за осиновяванията ще се събира в Национална информационна система. Въвежда се и ограничение на възрастовата граница между осиновители и деца – тя не трябва да е повече от 50 години.

Темата, която касае осиновяванията, макар и да е далеч от тежките политически битки, засяга хиляди българи. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС в парламента Десислава Атанасова, предаде агенция Фокус.

Тя посочи, че през последните три години са намалели трайно осиновяванията и именно заради това внасят промени в Семейния кодекс, които касаят не само тайната на осиновяване и произход, а и изграждане на информационната система и допълнителна работа на службите, които са ангажирани с процеса на осиновяване.

„Имаше спорни текстове, но в крайна сметка, ще бъдат подкрепени текстовете, отхвърлени от Правна комисия, които засягат разкриването на произхода на осиновения от съда“, каза Атанасова.

Деница Сачева обяви, че предложението е на няколко парламентарни групи и добави, че седем години е било нужно една толкова важна тема да влезе в дневния ред на депутатите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html