сряда, 1 май 2024 г.

С празна хазна заплати не се вдигат

Снимка: БГНЕС

Мика ЗАЙКОВА, пред в. „Галерия“

Широко рекламираното покачване на заплатите, за да станем богата държава, от финансовия министър Асен Василев трудно ще се изпълни. То може да се реализира само в обществения сектор – в държавната администрация и фирмите на издръжка на бюджета. Всичко това може да стане с много голям дефицит в хазната и теглене на нови дългове. Според тригодишната му фискална прогноза всяка година ще се теглят средно по 10 млрд. лева., което е безумие. В случая става дума само за хората на заплата, но не и за пенсионерите. За тях важи швейцарското правило, което предвижда покачване на пенсиите по специална формула, изчислявана през инфлацията и средния осигурителен доход.

За бюджета може да се каже, че е безмозъчно щедър на разходите, но съответните приходи не се знае от къде ще дойдат. За тях има много оптимистични прогнози, които не се покриват със сегашното състояние не само на нашата, но и на европейската и световната икономика. За БВП догодина се предвижда ръст от 3,2%. Никой друг не предвижда подобно нарастване на икономиката ни. Шефът на БНБ прогнозира доста висок ръст от 2,7%, МВФ дава 2,4%, а Еврокомисията – 1,9 на сто.

Българският финансов министър не живее в друга галактика, а на земята и трябва да се съобразява с обстановката и най-вече с основните търговски партньори от ЕС. 67% от стокооборота ни е с Германия, а там са налегнати от рецесия. Други големи икономики също изпитват големи трудности. Да не забравяме, че близо до нас има две войни – в Украйна и в Близки изток. Втората е между Израел е „Хамас“. Те създават огромни проблеми за световната търговия и снабдяването със суровини. В резултат промишленото производство у нас намалява, вносът пада от началото на годината 2,3 пъти, което свива на вноските от ДДС, които са основното перо за пълнене на бюджета на България.

За нашата страна следващият хроничен проблем е липсата на преки чужди инвестиции. Дори намалената от Василев прогноза за капиталовата програма от бюджета е за цели 10 млрд. лв. Тази сума на практика е неговата касичка. Той няма никакво намерение да инвестира, защото парите няма да му стигнат, а и няма готови проекти за изпълнение. Една от причините е тежкото финансово състояние на общините, нямащи средства да поръчат изработване на проектите, с които да кандидатстват. Подобна състояние на нещата крие риск от фаворизиране на едни общини, за сметка на други.

От друга страна сумите, които очаквахме от Брюксел по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по някои пера са силно орязани. Причината е, че сме се превърнали в разграден двор, където няма върховенство на закона. Трябва да припомним на финансовия министър, че инвестициите от хазната трябва да се насочат с предимство за секторите, изпаднали във вечна криза от много години – образованието и здравеопазването. В Плана са съкратени и едни 178 милиона, които трябваше да дойдат за изграждане на нова национална детска болница. Освен това не са предвидени пари за българско съфинансиране на проектите по ПВУ.

По тези причини предвижданият ръст от 3,2% и нетната стойност на БВП от 205 млрд. лева са само илюзии. И как ще стане това, след като има едни цели 5 млрд. лева несъбрано ДДС за 2023 г. На всичкото отгоре той прогнозира над 40 млрд. лв. данъчни приходи за цялата следваща година.

Предвижданията на Василев няма да се изпълнят и по отношение на инфлацията у нас, която е силно зависима от цените на енергоносителите, поскъпващи непрекъснато. Всеки, влязъл в магазина вижда как повишаването на храните не спира. Причината, разбира се, е и вихрещата се безконтролна спекула в страната. За това и над три четвърти от плодовете зеленчуците и други хранителни продукти са от внос. Българското производство, с изключение на зърното, непрекъснато замира. При това положение е невъзможно бързо намаляване на инфлацията, което крие рискове за влизането ни в еврозоната от началото на по-следващата година, защото поскъпването на живота у нас ще надвишава значително най-ниските нива във валутния съюз.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html