понеделник, 29 април 2024 г.

Премиерът Денков: „Въздушният“ Шенген е удобство, но не решава проблемите на сухопътните граници

Премиерът Николай Денков разясни какво означава т.нар. „въздушен“ Шенген. Той говори по повод 6 месеца от управлението на правителството.

Според него това дава удобство, когато се пътува през летищата, защото ще се избягват опашките. „Директно можете да влизате, даже да не ви проверяват документите в някои случаи, така че това е удобство“, каза Денков, но уточни, че това не решава проблемът с големите опашки по сухопътни граници. Това е проблем най-вече за бизнеса, тъй като тировете със стоки губят дни на границите.

„Няма да приемем допълнителни условия, които не съответстват на това, което се очаква от другите държави“, категоричен бе Денков.

„Със сигурност сме готови да приемем всичко, което подкрепя защитата на външните граници, защото това е и в наш интерес и къде ще бъде границата на приемливи и неприемливи условия – ще видим на преговорите в следващите дни и седмици“, каза Денков.

„Изключително важно е да търсим прагматичен подход, в следващите дни са преговорите, но също така в тези преговори ще кажа съвсем ясно на колегите си и на канцлера на Австрия, че ако няма разбиране на българската позиция това със сигурност ще се отрази на отношението на българите към Австрия и австрийските фирми – това не е добре за тях“, каза министър-председателят.

Според него трябва да продължат преговорите, за да се намери най-доброто решение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html