четвъртък, 2 май 2024 г.

Земеделци протестират пред Министерски съвет

Снимката е илюстративна

Земеделци протестират пред Министерски съвет. Недоволството е заради възможността да навлязат нови генномодифицирани продукти (ГМО)на българския пазар. Решението трябва да бъде гласуване в понеделник в Брюксел, където ще присъства земеделския министър Кирил Вътев.

В понеделник министъра на земеделието Кирил Вътев трябва да защити позицията на България по време на комисията по земеделие в Брюксел. На 6 декември МС взе решение да подкрепи испанското предложение и да разреши ползването на нови геномни техники. След острата реакция на част от земеделския бранш и извънредна парламентарна комисия лично Кирил Петков обяви, че страната ни ще гласува „въздържал се”.

Темата за внос на ГМО беше повдигната в кулоарите на парламента от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който заяви, че решението на правителството е взето „на тъмно”. Часове по-късно кабинетът опроверга думите му за проведено тайно заседание – решението на Министерския съвет, за което говори Тошко Йорданов за подкрепа на ГМО, е взето на редовно заседание на 6 декември. В сайта на Министерския съвет пише, че предвид постигнати компромиси в текстовете, страната ни може а подкрепи общ документ. Малко по-късно от пресцентъра на Министерския съвет уточниха, че българските представители ще гласуват с „въздържал се”. Напрежението по темата доведе до извънредно заседание на парламентарните комисии по земеделие и по въпросите на ЕС.

„Защо си траете от ПП-ДБ и основно от ГЕРБ, нали се борехте за чиста храна? Защо няма свикана Комисия по земеделие, която да реши, че България не трябва да подкрепя безконтролното вкарването на ГМО”, попита Тошко Йорданов.

В писмена позиция правителството отхвърли твърденията на ИТН. Първо – че е имало тайно заседание. Позицията за предстоящия Съвет е одобрена на редовното заседание на кабинета от 6 декември. От кабинета посочват още, че на заседанието в Брюксел в понеделник и вторник ще гласуват „въздържал се“, за да се съобразят с парламентарното мнозинство и предложенията на неправителствените организации.
Не се променя регламентът по отношение на ГМО и държавите членки могат да продължават да забраняват използването му, каквато е и политиката на България. Темата нажежи страстите и сред земеделци и еколози.

„Ние нямаме нужда от повече, имаме нужда от по-качествено. Получаваме много високи добиви”, коментира доц. Веселин Дочев от Земеделския институт в Шумен.

Противоречията по темата доведоха до свикването на извънредно заседание на Земеделска комисия. „МС взе решение, което казва, че ще променим съобразявайки се с допълнителните факти и ще променят позицията на правителството „въздържал се”, каза тогава съпредседателят на ПП Кирил Петков.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html