събота, 24 февруари 2024 г.

Газовата връзка със Сърбия е значимо събитие за целия регион, обяви Владимир Малинов

Снимка: „Сърбиягаз“

Откриващата се днес газова връзка между България и Сърбия е едно значимо събитие не само за нас, но и за региона. Инспектираното в петък заедно с премиера Денков съоръжение от газовата връзка край Калотина е напълно готово и има акт за въвеждане в експлоатация и разрешение за ползване от 18 октомври.

Това коментира изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов пред БНТ. По думите му, безспорно връзката е проектирана и изградена по начин, по който да е риверсивна, т. е. да движи природния газ и в двете посоки – от Сърбия към България и обратно.

„Количествата природен газ ще текат от България към Сърбия, тъй като това е резервирания капацитет, който имаме за декември и по-големите количества от 1 януари в посока от България към Сърбия. Интерконекторът има своята полза и за България. Възможността един регион, който не е имал достъп до природен газ, а именно всички общини, през които минава – от Нови Искър до Калотина, Драгоман и Сливница, да бъдат газифицирани. Има възможност за индустриално потребление на природен газ, имайки предвид близостта с магистрала „Европа“ и столицата, както и трансграничната търговия. Това е интерконектор, който ще даде възможност за диверсификация и сигурност на доставките“, обясни Малинов.

Ролята на „Булгартрансгаз“ е да осигури трасетата за доставки на газ от Западна Европа, диверсифицирани трасета, възможност за различни маршрути и от там нататък да даде възможностите на пазара и търговците, където имат икономически най-добрите условия да доставят природен газ, допълни той.

„Това е стъпка към един по-конкурентен пазар и към една по-конкуретна българска икономика. Тъй като винаги, когато има по-голям избор, има опции и варианти, от които да се избира и това дава по-силна пазарна позиция“, подчерта още директорът на „Булгартрансгаз“.

Капацитетът на интерконектора е 1 млрд. и 800 млн. куб. метра на годишна база или 4,5 млн. куб. метра на дневна база. Разглеждат се варианти и за неговото увеличение и с бъдещо изграждане на компресорна станция в района на Нови Искър може да се достигне до 3,2 млрд. куб. метра газ. Това е напълно достатъчно да покрие потреблението на България към момента, когато бъде разширен.

По отношение на натрупания дълг на „Булгартрансгаз“ към „Газпром“, Малинов каза, че той е в размер на 272 млн. лева. Но дружеството има уверението това задължение да бъде прехвърлено към държавата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html