сряда, 1 май 2024 г.

Д-р Симидчиев за казуса „Пирогов“: Има повече политическо жужене, отколкото нещо смислено

Снимка: БНТ

Всяка една от системите в здравеопазването в момента е затруднена, включително и в големите болници. Има повече политическо жужене, отколкото нещо смислено. Това заяви д-р Александър Симидчиев от Продължаваме промяната – Демократична България в БНТ. 

„Основното е нестабилността на системата. За 33 години сме имали 31 правителства. Последните 7 министри на здравеопазването са с реализирани мандати под 200 дни. Познавам хора в Министерството, които са сменили 15 министри. По този начин никакви дългосрочни политики не могат да се реализират“.

Проф. Габровски: Май основният проблем на „Пирогов“ е, че работи твърде добре!

„Пирогов“ е една от петте най-големи болници в България, а средствата, които НЗОК отделя за здравеопазване, в тях има няколко различни сфери на здравната система. Най-големите болници взимат значителна част от ресурсите. През петте най-големи болници минава оборот толкова, колкото общо през цялата доболнична помощ, подчерта д-р Симидчиев.

На министъра на здравеопазването му се търси отговорност и за действие и за бездействие. Всеки един от нас на подобно място трябва да визма решение на база обективни данни, каза още той.

„Пирогов“ завежда колективен иск срещу здравния министър Хинков

В конкретния случай има казус, за който има доклад на официална институция, което повдига въпрос. Дали да се предприема действие в момента или не. Всяко едно от тези неща носи последствия. Познавам и д-р Валентин Димитров не мога да осъдя нито него, нито министъра. Когато имаме документи с изводи, ангажимент на тези, които управляват системата е да научат нещата до край, посочи още д-р Симидчиев.

Вчера имахме извънредна здравна комисия с точка изслушване на д-р Димитров. Зададоха му въпроса има ли нещо против доклада. Той каза, че се съгласява с повечето неща. На това обяснение мястото му е в съда. От 5-те най-големи болници, една е частна. Ако нейния принципал реши да смени шефа на болницата, някой ще протестира ли? В остналите болници принципал е министърът на здравеопазването и той се разпорежда. Хората в „Пирогов“ са притеснени от всяка една промяна. Системата работи толкова крехко, че промяната се възприема като риск, коментира зам.-председателят на парламентарната здравна комисия.

Д-р Димитров: „Пирогов“ е институция, политически борби са неприемливи

Той уточни, че в одитния докалад са представени нарушения на Закона за обществените поръчки.

Отговорност за действията си носи министърът на здравеопазването. Ако той не беше предприел тези неща, сега можеше да седим и да говорим защо не го направи по-рано. Не сме ние хората, които да съдим управлението. Той е принципал на болницата и има пълните права да се разпорежда. Здравната комисия е политически орган, който се занимава с законодателство. Наша отговорност е как ще бъде разпределен бюджета, не е наша отговорност как се управлява и кой лекар къде е назначен. Вчера имаше опит, който се реализира, законодателната власт да се меси в изпълнителната власт, допълни още депутатът.

По темата с оставката на министър Хинков, д-р Симидчиев коментира: Оставката на един министър може да се реализира по няколко начина. Или той сам да си я подаде, или да бъде поискана от министър-председателя и след това да бъде гласувана в НС. Има такава практика, защото често министрите трябва да правят непопулярни решения. Исканията на оставка пречат на възможността един министър да реализира своята изпълнителна власт.

По думите му по казуса „Пирогов“ има повече политическо жужене, отколкото нещо смислено.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html