понеделник, 29 април 2024 г.

Съветът за сигурност на ООН гласува днес проекторезолюция, изискваща прекратяване на огъня в Газа

Арабските и ислямските страни призоваха за гласуване на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, изискваща прекратяване на огъня в ивицата Газа за доставка на хуманитарна помощ.

Предложената резолюция е отговор на писмо, изпратено от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш до Съвета за сигурност в сряда, в което се предупреждава за предстояща „хуманитарна катастрофа“ в Газа и се призовават 15-те членове на органа да гласуват за прекратяване на огъня за доставка на хуманитарна помощ и освободи заложници, съобщи АП.

Гутериш трябва да информира Съвета за сигурност днес за писмо, изпратено до 15-членния орган съгласно рядко използвания член 99 от Хартата на ООН, който не е бил позоваван от нито един генерален секретар на ООН от 1989 г.

Палестинският посланик в ООН Рияд Мансур каза пред репортери в четвъртък, че всички се надяват Съветът да приеме резолюцията, предложена от ОАЕ.

САЩ, най-близкият съюзник на Израел, не подкрепи прекратяването на огъня и има право на вето в ООН.

Мансур каза, че официални лица от арабски и ислямски страни ще се срещнат днес с представители на САЩ, за да потърсят подкрепата на САЩ за резолюцията.

Гутериш предупреди Съвета за сигурност на ООН, че войната между Израел и палестинските екстремисти Хамас в ивицата Газа „може да влоши съществуващите заплахи за международния мир и сигурност“.

Гутериш се позова на рядко използвания член 99 от основополагащия Устав на ООН, който му позволява да „насочи вниманието на Съвета за сигурност към всеки въпрос, който според него може да застраши поддържането на международния мир и сигурност“, допълва Ройтерс.

„Изправени сме пред сериозен риск от колапс на хуманитарната система. Ситуацията бързо се влошава до катастрофа с потенциално необратими последици за палестинците като цяло и за мира и сигурността в региона“, пише Гутериш.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html