четвъртък, 2 май 2024 г.

Тодор Тагарев: Българската армия не е проявила интерес към БТР-ите, които пращаме в Украйна

Армията не е проявила интерес към бронираната транспортна техника, която парламентът реши да предостави на Украйна. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев в коментар ветото на президента Румен Радев, преди изслушване му в парламентарната комисия по отбрана. Той уточни, че армията разполага с достатъчно такива машини.

Мотивите на президента не са свързани с Министерството на отбраната, защото машините са собственост на Министерството на вътрешните работи и изложените доводи са свързани с тяхното потенциално използване за охрана на границата и действия при бедствия и аварии, коментира още Тагарев.

Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост. „Това не са машини, с които могат да тръгнат в атака, но в определени условия си вършат работата. Това са колесни машини и не могат да бъдат използвани при сняг, първо трябва да минат снегорини, за да разчистят. За охрана на границата трябва високо проходима техника“, обясни министърът.

Не е дискутиран въпросът кой ще поеме разходите по транспорта на техниката до Украйна, каза още Тодор Тагарев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html