неделя, 28 април 2024 г.

На борсите в Европа газът за януари поевтиня до двумесечно дъно

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Фючърсите на природния газ с доставка януари 2024 г., търгувани на Нидерландския хъб TTF, поевтиняват с 3% под 39 евро за мегаватчас за пръв път от 6 октомври насам заради трайно ниското търсене, което позволява на региона да поддържа стабилни запаси в газохранилищата, съобщи БНР.

Въпреки застудяването, тегленията на газ от хранилищата са минимални в сравнение с предходни години. Осредненото ниво на запълняемост на газохранилищата в ЕС е 93,9% към 3 декември, според данните на Gas Infrastructure Europe (GIE). Резервите на Германия пък са на ниво от 94,73%, във Франция – 94%, а в Италия – 92,9%.

Същевременно се очаква известно повишаване на температурите в голям част от Европа до края на седмицата, намалявайки търсенето на отопление. Освен това оставащата предизвикателната икономическа перспектива в региона предполага ограничен потенциал за значително увеличение на промишленото потребление в близко бъдеще и респективно на потреблението на газ от бизнеса.

Липсата на съществена реакция на цените на газа на рязкото застудяване в цяла Европа предполага, че търговците започват да преместват фокуса си към следващия сезон. Газовите TTF фючърсите за цялото първо тримесечие на 2024 г. се търгуват около 39-40 евро за мегаватчас – близо до нивото на договорите за април (на цена от 38,60 евро за мегаватчас към 14.00 българско време), които бележат началото на шестмесечния летен сезон.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html