петък, 3 май 2024 г.

53% от учениците са под минимума по четене, 54% – по писане

Снимка: БГНЕС Архив

54 на сто от българските ученици са под критичния минимум на знания и умения по математика, 53% нямат елементарни четивни умения, а 48 н асто са със сериозни дефицити по природни науки. Това сочат най-новите резултати от Програмата за международно оценяване на ученици ПИЗА (PISA) за 2022 г., цитирани от БНР.

Изследването се провежда сред 15-годишните ученици в близо 80 страни по света от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Периодът на провеждане на изследването е 21 март – 22 април миналата година. В България то обхваща 6107 ученици от 202 училища от цялата страна.

Директорът на Центъра за оценяване в училищното и предучилищното образование Неда Кристанова обясни, че акцент в изследването са математиката и математическата грамотност. „Влиянието на социално-икономическата среда и статуса е по-силно от средното за страните. Тоест това говори  за това, че нашата образователна система има още какво да  се работи по отношение на равния достъп до качествено образование за всички ученици“, каза тя.

Първенец в класацията е Сингапур, а на последно място е Камбоджа. България е на последно място в Европейския съюз. Страната ни е с по-ниски от средните резултати за всички страни в изследването, и се нарежда в една група със страни като Румъния, Монголия, Кипър, Молдова, Катар и Чили.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html