четвъртък, 22 февруари 2024 г.

Жълт код за валежи в Източна България

снимка: Архив

НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи от дъжд с количества до 20-35 л/м2 в 12 области от източна България

В областите Велико Търново, Разград, Силистра, Добрич и Шумен, в нощта срещу 4 декември, дъждът ще премине в сняг и в комбинация с умерен до силен северозападен вятър ще има условия за виелици и навявания.

През следващото денонощие облачността ще е значителна, съобщават от НИМХ-МОСВ. От северозапад ще започнат валежи от дъжд, които през деня ще обхванат и крайните югоизточни райони. По-значителни количества ще има на места в Източна България. През нощта в западната половина от Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от северозапад, след обяд в югоизточните райони ще е от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух. Привечер и през нощта срещу понеделник, с продължаващото застудяване, дъждът в централната и източната част на Дунавската равнина и планинските райони ще преминава в сняг, там ще се образува тънка снежна покривка и ще има условия за виелици и навявания. От северозапад валежите ще спират. Температурите ще са с малък дневен ход – от 3°-4° в северозападните до около 20° в югоизточните райони, където преди обяд ще продължи да духа силен югозападен вятър. За София – минимална около 5°, максимална – около 7°.

Над планините ще е облачно с валежи предимно от сняг, под 1800 метра от дъжд, но и там до края на деня дъждът ще преминава в сняг. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен. С него ще нахлува студен въздух и след обяд дневните температури значително ще се понижат. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 4°.

Над Черноморието ще е предимно облачно и след обяд ще завали дъжд, който през нощта срещу понеделник на отделни места ще се примесва със сняг. Ще духа умерен и временно силен югозападен вятър, който по Северното Черноморие още преди обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максимални температури: 14°-20°. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Явления: сутринта в запад-северозападните райони, а около и след пладне на много места и в останалата част от страната ще има валежи от дъжд. Вечерта и през нощта в планинските райони, в Предбалкана и в Североизточна България над 400-800 м надморска височина валежите ще са от сняг. Сутринта в низините, котловините и около водните басейни, главно в югоизточните райони, видимостта ще бъде намалена от димка до мъгла, в комбинация с ниска слоеста облачност.

Kоличество на валежа: 1-10 л/кв.м; в източните и планинските райони 20-30 л./кв.м, на места там до 30-50 л./кв.м. Снежна покривка: 1-5 см; в планинските райони 10-15 см.

Вятър: от югозапад-запад 3-6 м/с; в източните и планинските райони с пориви до 15-20 м/с; още сутринта в северозападните райони, а до вечерта и над останалата част от страната постепенно ще се преориентира от запад-северозапад, 6-9 м/с с пориви до 15-17 м/с.

Минимални температури: между 3 и 8 градуса, в изток-югоизточните райони между до 12-17 градуса.

Максимални температури: между 6 и 11 градуса, в изток-югоизточните райони между 15-20 градуса.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html