събота, 18 май 2024 г.

Папата отменил пътуването до Дубай заради остър инфекциозен бронхит

Папа Франциск заяви днес, че страда от остър инфекциозен бронхит и че лекарите са му препоръчали да отмени планираното си посещение в Дубай този уикенд, за да избегне резките промени на температурата и свързаните с това рискове, предаде Асошиейтед прес.

„Както виждате, аз съм жив“, пошегува се Франциск в началото на аудиенция, на която прие участниците в симпозиум по етика на здравеопазването.

Това беше една от деветте планирани аудиенции на Светия отец за днес – нещо, което подсказва, че въпреки заболяването си той все още успява да се справи с голямото натоварване.

Франциск, който след няколко седмици ще навърши 87 години и на когото като млад е била отстранена част от единия бял дроб, миналата седмица се разболя от грип и е на антибиотици. Във вторник от Ватикана съобщиха, че по нареждане на лекарите той отменя планираното си участие в конференцията на ООН за климата.

„Причината е, че там е много горещо и преминаваш от жега към климатик“, обясни Франциск на здравните работници. „Слава Богу, че това не беше пневмония. Това е много остър инфекциозен бронхит“, добави той.

Преди това от Ватикана казаха, че Франциск страда от възпаление на белия дроб и грип, посочва АП. Светият отец вече изкара остър бронхит през пролетта, когато беше хоспитализиран за три дни в римската болница „Джемели“, за да може да получи антибиотици по венозен път, предава БТА.

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин заяви вчера, че Светият престол все още се опитва да измисли как да бъде представен в Дубай на конференцията на ООН за климата КОП28. Паролин припомни, че е представлявал Ватикана на предишни конференции на ООН за климата, и допусна, че би могъл да направи това и сега.

Планирано бе папата да отпътува за Дубай утре и да говори на конференцията вдругиден, да присъства на откриването на павилион на вероизповеданията в кулоарите на срещата в неделя и след това да отпътува за Рим. Паролин заяви, че лекарите са му препоръчали да не пътува, „за да се избегне влошаване на състоянието му и за да може да се възстанови възможно най-скоро“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html