четвъртък, 9 май 2024 г.

Лайпциг се присъедини към германските градове, които искат домакинство на Олимпиадата

Лайпциг официално се присъедини към германските градове, които искат да кандидатстват за летните Олимпийски игри през 2036-а или 2040 година, след като градският съвет се съгласи да премине към следващия етап. Германската олимпийска спортна конфедерация проучва дали е възможна съвместна кандидатура, включваща повече от един германски град, като Берлин, Хамбург, Мюнхен и градове около Дюселдорф също са заинтересовани.

Лайпциг се провали в кандидатурата си за Игрите през 2012 година, но подобно на другите германски градове, този път планира да разчита главно на съществуващата инфраструктура, за да поддържа ниски разходи в съответствие с изискванията на местната спортна централа и Международния олимпийски комитет.

Модерното съоръжение за кану слалом на Лайпциг в близкия Марклеберг, закритата „Арена Лайпциг“ и стадионът на носителя на Купата на Германия по футбол от РБ Лайпциг вече са налични.

„До 2026 година град Лайпциг е заделил средства в рамките на 500 000 евро за разходи, свързани с наддаването“, потвърдиха от градския отдел за спорт пред местния вестник Leipziger Volkszeitung, цитиран от БТА.

Членовете на Германската олимпийска спортна конфедерация трябва да гласуват за кандидатурата на Германия в събота.

„Убедени сме, че делегатите ще възложат на конфедерацията задачата да създаде концепция за кандидатура, която да отговаря на очакванията на хората и съдържа иновативни идеи“, заяви шефът на централата Томас Вайкерт пред агенция ДПА. „Правилата на Международния олимпийски комитет позволяват оферти от няколко града, държава или няколко страни. В крайна сметка става дума за това дали една концепция е убедителна и съгласувана във всички области“, каза още Вайкерт.

Последните официални германски кампании за домакинство на Олимпиада се провалиха поради обществена съпротива в Мюнхен (Зимни игри) и Хамбург (Летни игри). За последно страната беше домакин на най-големия спортен фолум в света през 1972 година в Мюнхен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html