понеделник, 6 май 2024 г.

Енергийният министър: До края на деня електричеството в цялата страна трябва да е възстановено

126 населени места все още има проблеми с електрозахранването, сочат данни, изнесени от министъра на енергетиката Румен Радев на пресконференция в Министерския съвет, по повод на усложнената метеорологична обстановка в страната. Министър Радев подчерта, че данните са актуални към 11:00 часа днес, а обстановка е динамична. 

В мрежа „Запад“ се работи по отстраняването на повреди на 175 трафопоста в 68 населени места. Общо 9507 са засегнатите абонати, стана известно от думите на министъра, цитиран от БТА.

В мрежа „Север“ се работи по отстраняването на повреди на 163 трафопоста в 58 населени места. Засегнатите абонати са общо 8234, предимно в областите Габрово, Шумен, Търговище и Разград, частично в Силистра и община Горна Оряховица, съобщи Радев. По направление „Юг“ няма населени места без електрозахранване, посочи още той. Министърът уточни, че за населено място се брои всяко място, в което има дори и една къща. Броят абонати не е равен на броя хора, които са засегнати, допълни Радев.

Той каза, че до края на деня електрозахранването навсякъде в страната трябва да бъде възстановено. „Ние издаваме съответните ограничителни заповеди за периодите на отстраняване на авариите от такъв мащаб. Периодът за изтичане на тези заповеди е в 23:59 минути на 29 ноември“, информира Радев. По думите му при темпото, с което се работи, би трябвало днес между 15:00 и 17:00 ч. да се възстанови електрозахранването. Приоритет са тези, при които има най-много абонати към съответния трафопост. Защото много са случаите на един абонат към един трафопост, обясни министърът.

По въпроса за превенцията Румен Радев каза, че за всеки отделен мрежови експлоатационен район има отделни планове за действие при обилни снегонавявания, поледици, обледявания и ураганни ветрове. Именно по тях се структурират и действат аварийните групи. Всеки такъв състав има своя специална механизация, каза Радев. В рамките на Министерството на енергетиката е направен вече разбор за констатираните слабости и проблеми, които не са малко. Ще направим и допълнителна среща с колегите от няколко институции – МРРБ, МВР, МОСВ, МЗ, МЗХ, тъй като субординацията е водеща и показа редица слабости при работата и справянето в криза, каза министър Радев. Той смята, че има смисъл превенцията да е резултат на „осъзнати слабости и на планирани обмислени действия след това, а не нещата да се оставят на самотек година след година“.

Очевидно според него е, че сме в процес на сериозни климатични промени и не можем да се преструваме, че те не съществуват. Той посочи, че трета поредна година устойчиво има периоди, в които се запазва дълго време жизнеността в листната маса на дърветата. „Стават жълти, червени, но не падат, нямаме слани, а имаме достатъчно високи температури. След това първият мокър сняг, комбиниран със силен вятър, води до трошене на дървета и клони“, обясни последствията от климатичните промени министърът. Според него всичко това означава, че се налага преосмисляне на действията в сервитутните зони. Той определи като „невежо“ твърдението, изразено в общественото пространство, за липса на контрол по изпълнението на плановете за есенно-зимния период. Имаме планирани действия, които са изпълнявани за всяко едно от дружествата, както и за електроенергийния системен оператор, подчерта Радев.

В отговор на въпрос правят ли се проверки в електроенергийните дружества и как те са изпълнили плановете си, Радев каза, че докладите, с които разполага, са на Министерството на енергетиката, а не на КЕВР. Как се действа в изпълнение на аварийните планове, ще установяваме тепърва, заяви Румен Радев. Той увери, че есенни проверки за зимния сезон са направени и той има доклади и резултати обект по обект. Министърът посочи, че степента на готовност на енергийните обекти за работа при бедствия за Министерството е системна и редовна работа.

Румен Радев каза, че е озадачен обаче, че при цялата информираност за трафопостове и абонатни номера се оказва, че не може да се направи разграничение кои от тези номера са на помпени станции за водоподаване, а те не са част от критичната инфраструктура. Трябва да станат ясни приоритетите при отстраняване на авариите, така че при едновременно дефектирали или незахранени 12 000 трафопоста да е ясно как да се действа и колко екипа да се изпратят, посочи той.

Относно компенсациите за абонатите, останали десетки часове без ток, Радев каза, че това е нещо, което трябва да се провери и уточни в отношенията между абонатите и съответния доставчик на услугата. Министерството на енергетиката не е доставчик на услугата, подчерта министър Румен Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html