понеделник, 6 май 2024 г.

Депутати от енергийната комисия в НС отиват на изнесено заседание в ПАВЕЦ „Чаира“

Снимка: БГНЕС

Депутатите от енергийната комисия ще проведат изнесено заседание в ПАВЕЦ „Чаира“, която не работи от пролетта на миналата година след авария на едно от съоръженията й, съобщи БНР.

На заседанието ще присъстват енергийният министър Румен Радев и директорът на НЕК Мартин Георгиев, които ще запознаят народните представители с хода на ремонтните дейности на една от ключовите енергийни мощности в България.

По време на изнесеното заседание ще бъде представен и доклад за причините, довели до аварията на един от хидроагрегатите, заради които ПАВЕЦ Чаира е спряна за ремонт преди две седмици. На парламентарно изслушване наскоро енергийният министър Румен Радев посочи като възможна причина за инцидента липсата на рехабилитация на съоръжението. „Рехабилитация на ПАВЕЦ „Чаира“ не е извършвана от изграждането на централата и реално това е едно задълбочено обновяване на всички системи за контрол и управление от пускането ѝ, за да се гарантира надеждно експлоатационно състояние на тези съоръжения. Основните ремонтни дейности трябва да се извършват на всеки 12 години от въвеждане в експлоатация. Категорично е пропуснат първият период на основен ремонт и доколкото той започва през 2019 година, а именно 24 години след въвеждането на първия хидроагрегат в редовна експлоатация, имаме пропуснат цял цикъл на дейности по основни ремонти“, посочи той.

От думите на енергийния министър Румен Радев стана ясно, че ПАВЕЦ „Чаира“ може да бъде пусната в експлоатация най-рано през 2025 година, а общата цена на ремонта на централата, който трябва да бъде извършен на 4 етапа, ще е около 80 млн. лева.

Напомняме, че проблемът с ПАВЕЦ „Чаира“ започна по времето на управлението на ГЕРБ не беше избрана да направи ремонта японската „Тошиба“, която е доставчик на оборудването на централата, а някакъв консорциум от неизвистни фирми. В резултат вече дълго време един от най-важните енергийни проекти на страната е извън строя. Някои предполагат и наличието на саботаж. През февруари миналата година ДАНС влезе на проверка в централата, но засега няма пълна информация какво са открили.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html