четвъртък, 2 май 2024 г.

Г-7 призовава йеменските бунтовници да освободят кораба с българи на борда Galaxy Leader

Снимка: The Times of Israel

Министрите на външните работи на Г-7 призовават подкрепяните от Иран бунтовници хути да прекратят заплахите за международното корабоплаване и да освободят кораб, който те заловиха по-рано този месец и на който има двама българи, съобщи The Times of Israel

„Подчертавайки важността на морската сигурност, ние призоваваме всички страни да не заплашват или да се намесват в законното упражняване на навигационни права и свободи от всички плавателни съдове“, се казва в изявление, публикувано от председателя на Г-7 Япония.

„Ние специално призоваваме хутите незабавно да прекратят атаките срещу цивилни и заплахите за международните морски пътища и търговските плавателни съдове и да освободят M/V Galaxy Leader и неговия екипаж, незаконно конфискувани от международни води на 19 ноември“, се допълва в изявлението.

Йеменските бунтовници започнаха серия от удари с дронове и ракети срещу Израел, откакто терористите от Хамас прехвърлиха границата с Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души, предимно цивилни, и отвличайки около 240.

На 17 ноември хутите превзеха свързания с Израел товарен кораб Galaxy Leader и неговия 25-членен международен екипаж на входа на Червено море. На борда на кораба има двама български граждани. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html