вторник, 7 май 2024 г.

В НС Комисията по отбрана обсъжда договора за американските БМП

Бойна машина на пехотата „Страйкър“.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Комисията по отбрана ще обсъжда договора за покупка на бойни машини за пехотата от САЩ. Страната ни ще купи 198 бойни, разузнавателни и специални машини. Сделката е на стойност около близо 1, 2 милиарда долара. Според предложението, още с ратификацията страната ни ще плати първоначален депозит от 263 360 000 долара. Останалите суми ще се изплащат между 2023-2027 г. За американската страна договорът влиза в сила не след неговото подписване или ратификация, а след превеждането на първоначалната вноска по него.

Офертата на американската страна изтича на 15 декември. Заради това в началото на октомври министърът на отбраната Тодор Тагарев настоя депутатите да го одобрят преди местните избори. Това предизвика обаче критики от страна на ГЕРБ и ДПС. В писмен отговор наскоро министърът на отбраната обясни и защо има разлика в цената при искането за информация и искането за обвързваща оферта.

Повишаването на стойностите е заради това, че в цената е включено индустриалното сътрудничество с „Терем“, засилена бронировка на машините, ракетите Javelin, допълнителното обучение. Част от условията се уреждат с отделни договори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html