неделя, 12 май 2024 г.

ВАС потвърди необходимостта от основен ремонт на Драгалевският лифт

Първата част на лифта е пусната през 1956 г.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Върховният административен съд окончателно се произнесе, че Драгалевският лифт трябва да се ремонтира основно, въз основа на представените доказателства, съобщи БНР. За възстановяването на Княжевския лифт съдебните спорове продължават.

Същевременно от дружествотно „Витоша ски“ заявиха в съобщение до медиите, че основния проблем пред модернизацията на съоръженията на природен парк „Витоша“ – това е действащият Закон за горите, който забранява изграждането на нови лифтове и влекове от 2012 г.

От дружеството настояват за среща с новоизбрания кмет Васил Терзиев, за да се предприемат конкретни стъпки за решаването на проблема.

Първата част от лифта (Драгалевци – бай Кръстьо) е построена по проект на български фирми и е пусната в експлоатация през 1956 г. Втората част до Голи връх е проектирана от създаденото през 1965 г. българо-унгарското дружество „Интрансмаш“ – София. Някои специалисти считат, че е използван опитът на австрийската фирма „Братя Гирак“, построила Княжевския лифт. Общата дължина на двете части е 3475 м и преодоляващи обща денивелация 893 м.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html