вторник, 30 април 2024 г.

Кирил Петков обсъди със зам.-шефа на ЕП Отмар Карас членството ни Шенген и еврозоната

Снимка: Пресцентър на ПП

Темата за разширяването на Шенген и присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство е основен фокус на заседанието на комитетите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на Европейския съюз в Испания КОСАК. В рамките на форума съпредседателят на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Кирил Петков, който е и председател на Комисията по въпросите на ЕС, Шенгенското пространство и еврозоната, се срещна с Отмар Карас, първи заместник-председател на Европейския парламент, съобщи пресцентърът на ПП-ДБ.

Двамата са обсъдили членството на България в Шенген и еврозоната.

От трибуната на форума за сътрудничество между комитетите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите членки на Европейския съюз в Испания – КОСАК, Карас категорично заяви, че присъединяването на България и Румъния в Шенген и еврозоната е наложително, се посочва в съобщението.

“Външната граница на Европейския съюз трябва да бъде идентична с тази на Шенген. Не трябва да има различни граници в ЕС. Ветото за Шенген върху България и Румъния не е част от решението, а част от проблема. Това трябва да се промени веднага”, е заявил Отмар Карас по време на форума КОСАК. Карас бе категоричен, че това е пътят към един по-добър съюз на Стария континент.

„Процесът на присъединяване към Шенген е сложен и изисква единодушното одобрение на всички членове на Шенгенската зона. България извърши не малко усилия, за да подобри своя контрол на границите и да укрепи съдебната система, но въпреки това въпросите около присъединяването към Шенген остават все още предмет на дебати. Радвам се, че има европейски лидери, които виждат голямата картина – а именно, че това е стратегическа стъпка не само за България, но и за целия Европейски съюз“, е заявил в изказването си Кирил Петков. Той е посочил още в изказването си, че в момента немалка част от ресурсите на гранична полиция в Европа са позиционирани все още по вътрешната граница на държавите членки, за сметка на външните граници. В изказването си Петков е заявил, че „Западният мигрантски маршрут представлява 13% от общия мигрантски поток. Централният мигрантски маршрут представлява 71% от мигрантите. Източният мигрантски маршрут представлява 15%, от които само 2% минават през сухопътната граница, разделяща България и Турция“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html