петък, 10 май 2024 г.

Нападателите на танкера с българите заловени от кораб на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Танкерът „Сентръл парк“, който беше отвлечен от неизвестни лица и сред чиито моряци са двама български граждани, вече е в безопасност. Американски военен кораб е отговорил на сигнал за помощ от търговския танкер в Аденския залив и корабът е бил освободен. Това предадоха „Ройтерс“ и „Гардиън“, като се позоваха на представители на американските власти. Плавателният съд беше отвлечен от въоръжени лица. Американските власти не са идентифицирали нападателите, допълва „Ройтерс“, цитирана от БНР.

Според източници на телевизия Fox News „петима въоръжени мъже са били завзели танкера, след като са се качили от лодка“, но екипажът на танкера е успял да се заключи в т.нар. „спасителна статия“.

Твърди се, че нападателите са напуснали плавателния съд, след като не са успели да проникнат в тази паник стая. Американски военен кораб тип разрушител USS Mason е преследвал и е заловил въоръжените мъже, които „сега са разпитвани от американските военни под ръководството на властите за борба с пиратството“, се казва още в информацията на Fox News.

Часове по-късно Централното командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че след като нападателите били накарани да се предадат, към кораба били изстреляни балистични ракети от територия, контролирана от бунтовниците хути в Йемен. Ракетите са паднали в Аденския залив на близо десет морски мили от кораба.

Преди седмица шиитските бунтовници хути отвлякоха друг кораб с българи в Червено море, също свързан с израелски гражданин, и мотивираха действията си с войната на Израел и ислямисткото движение „Хамас“.

Компанията, която е собственик на кораба, е потвърдила, че освободеният танкер е наистина „Сентръл парк“. Плавателният съд е натоварен с фосфорна киселина и плава под флага на Либерия. Той е под управлението на многонационалната корабна компания „Зодиак меритайм“. Тя е част от „Зодиак груп“ на израелския милиардер Ейял Офер. Предполага се, че именно това е причината плавателният съд да стане обект на поредицата нападения край Йемен, свързани с войната между „Хамас“ и Израел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html