сряда, 15 май 2024 г.

Известни са имената на заложниците, които днес ще освободи „Хамас“

Спирането на огъня позволи хуманитарни доставки за Газа.
Снимка: БГНЕС

Израел обяви, че е получил списък със заложници, които днес ще бъдат освободени от „Хамас“, съобщи БНР. Това става след вчерашния първи ден от четиридневното примирие, в който бяха освободени 24 заложници и 39 палестински затворници. Спирането на огъня позволи и доставки на помощи за облекчаване на тежката хуманитарна ситуация в Ивицата Газа.

Правителството на Бенямин Нетаняху обеща да работи за връщането на всички заложници, отведени от „Хамас“ при нападението срещу Израел на 7 октомври. В първия ден на временното примирие, постигнато с посредничеството на Катар, бяха освободени 13 израелци, десет тайландци и един филипинец. В замяна от израелските затвори бяха пуснати 39 души. Според споразумението общо 50 израелски заложници и 150 палестинци трябва да бъдат освободени в рамките на 4 дни.

Американският президент Джо Байдън обяви, че има реални шансове временното примирие между Израел и „Хамас“ да бъде удължено. „Освобождаването от петък е началото на процеса. Очакваме десетки заложници да бъдат върнати при семействата им през следващите дни. Също така си спомняме всички, които все още са задържани и подновяваме ангажимента си да работим за тяхното освобождаване“, заяви Байдън.

Израелските власти заявиха, че войната ще продължи и след края на спирането на огъня. То позволи да се увеличат доставките на гориво и други помощи за Газа. Израел се съгласи в дните на примирието да бъдат доставяни по 130 000 литра гориво на ден за обсадения анклав, което да бъде използвано за хуманитарни нужди. ООН съобщи, че е изпратен най-големият конвой за Газа от началото на войната.

Според палестинското здравно министерство в управляваната от „Хамас“ Ивица Газа от началото на конфликта са загинали около 14 000 палестинци.

Около 1200 души бяха убити в Израел при нападението „Хамас“ на 7 октомври, когато бяха взети и около 240 заложници. Атаката предизвика масирани въздушни удари и наземна операция в Ивицата Газа.

Израелското правителство съобщи, че ще извика белгийския и испанския посланик след вчерашните изказвания на испанския премиер Педро Санчес и белгийския му колега Александър де Кро за войната между Израел и „Хамас“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html