събота, 27 април 2024 г.

След 25 г. кандидат за членство: ЕС обмисля ускорено издаване на визи за турски граждани

Анкара е кандидат за член на блока от 25 години, но през последните месеци разговорите по въпроса отново са на дневен ред

„ЕС и Турция ще потърсят начини за ускорено издаване на европейски визи за турски граждани“. Това се посочва в съвместно изявление на двете страни след вчерашната среща в Брюксел между еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон и турския вътрешен министър Али Йерликая.

Допълва се, че ЕС и Турция потвърждават общото си желание за покриване на изискванията за отмяна на визите за турските пътници и ще предприемат действия за подобряване на сътрудничеството по този въпрос. Отбелязва се, че ускореното издаване на визи е временна мярка до отпадането на визовия режим.

При кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, генералният секретар на Йенс Столтенберг разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след срещата стана ясно, че на Турция е обещано ускоряване на процедурата за членство в ЕС, която се проточва 25 години, САЩ да изпрати самолетите F-16, които Турция плати, но не получи и други неща. Обещанията са дадени в замяна на това Турция да даде зелена светлина за членството на Швеция. След съгласието на Турция, Столтенберг заяви, че „едното няма общо с другото“.

При откриването на турския парламент на 1 октомври президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му „вече не очаква нищо от Европейския съюз“, който ни кара да чакаме пред вратата му в продължение на 40 години. Ние изпълнихме всички обещания, които дадохме на ЕС, но те не изпълниха почти нищо от своите“.

Остава въпросът дали ЕС ще изпълни обещанието си за визите за турски граждани и колко време ще отнеме това. Но кандидатурата на Турция поставя и други въпроси, единият от които е за облекчените процедури и гаранциите, които блокът даде на Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html