сряда, 8 май 2024 г.

Калин Стоянов: МВР не трябва да се превръща в дъвка и боксова круша за политиците

Не бива да допускаме МВР да бъде използвано за боксова круша и дъвка на политиците. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в кулоарите на парламента преди да бъде изслушан в комисията по вътрешна сигурност заради окървавените протести срещу БФС.

„Ние категорично се разграничаваме от насилите, както по отношение на протестиращи граждани, така и по отношение на полицаи. Всички станахме свидетели на безпрецедентния погром онзи ден в София. Тук професионалното ръководство и аз сме на мнение, че благодарение на навременната намеса на СДВР не допуснахме най-важното, а именно да има човешки жертви, както и много по-тежки последици за София“, каза той малко по-късно пред депутатите.
„В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета от СДВР, в което за пореден път ги уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, тъй като в деня преди протеста той все още не беше съгласуван с кмета на Столична община. На другия ден –  деня на протеста разбираме, че този протест вече е съгласуван от кмета“, допълни министърът.
„Трябваше в рамките на деня да направим максимално бързо организация. Знаехме, че на този протест за първи път исторически враждуващи футболни агитки ще се съберат на едно място, но не да се саморазправят помежду си, а този път да изразят „любовта“ си към ръководството на БФС“, каза още Стоянов.
За това мероприятието е определено като „рисково“ и са изкарали максимален брой служители – около 1 500 полицаи. Според Стоянов, ако служителите на реда са били по-малко, е можело да има много по-сериозни последици.

Директорът на СДВР Любомир Николов съобщи от своя страна, че част от феновете са имали планове да влязат на територията на стадиона. За това полицията сложила охранителни заграждения на територията на цялото спортно съоръжение. „Към 17:00 часа се забелязваха около 1000-1500 души, които са дошли на даденото място, като заедно с тях са били и 50-60 унгарски граждани. 95% от феновете не носеха никакви обозначителни знаци, така че да стане ясно, че те са привърженици. Феновете носеха плакати с призив за оставка, а някои – българския трибагреник. Отначало агресията се изразяваше в изстрелване на ракети, най-вероятно от сигнални пистолети, които попадаха в кордона на полицейските служители“, каза той и напомни, че на първа линия са били разположени полицаи с жилетки „антиконфликт“.
Николов каза, че в последствие са изместили тези служители по-назад и на тяхно място са застанали по-добре оборудвани полицейски служители. Той напомни, че протестиращите били предупредени, че ако не спрат с агресивните си действия ще се използва водното оръдие.

МВР отчете, че са ранени 233 полицаи и 19 граждани. Задържани са 34 лица, като 24 от тях имат административна санкция – глоба 1000 лв. и забрана за посещаване на събития за година. На останалите ще бъдат повдигнати различни обвинения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html