неделя, 5 май 2024 г.

Станаха известни някои подробности около сделката на Израел с „Хамас“

Спирането на огъня ще позволи хуманитарни доставки за Газа.
Снимка: БГНЕС

Станаха известни някои подробности около подготвяната сделка между Израел и „Хамас“ за временно прекратяване на огъня в ивицата Газа. Според публикация в израелския вестник Haaretz, цитирани от електронния сайт на гръцкия „Катимерини“.

В момента тече заседание на Съвета за сигурност на Израел и на него е станало ясно, че срещу спиране на настъплението на израелската армия терористите ще освободят 30 деца, 8 майки и още 12 жени или общо 50 души. Очаква се одобрението на кабинета на страната.

Високопоставен израелски служител, говорейки пред BBC, каза, че сделката включва „Хамас“ да освобождава около 12 заложници на ден – до 50 – в замяна на четиридневно прекратяване на огъня. Британските медии съобщават, че има информация, че Израел ще освободи до 150 палестински затворници. Както отбелязва BBC, жените и децата са в центъра на освобождаванията и от двете страни.

BBC посочва, че всички израелски агенции за сигурност – IDF, Mossad и Shin Bet – са подкрепили сделката.

В рамките на четири дни 50 души, израелци, които са живи, ще бъдат освободени. Освен това може би „Хамас“ едностранно ще освободи и отвлечените граждани на Тайланд. Максимумът ще достигне 80 души“, подчерта израелският служите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html