четвъртък, 9 май 2024 г.

Енчо Пиронков реди изложба на 91

Снимка: artzona.bg

Знаменитият художник продава много картини, за да помогне на внучката си Цвети Пиронкова

Анна АТАНАСОВА за в. „Галерия“

Eдин от най-известните и забележими български живописци – Енчо Пиронков, на 9 ноември навършва 91 години и събира родата в Пловдив. Заедно с Иван Вукадинов и Емил Стойчев той е сред живите класици на изобразителното ни изкуство. Големият творец се беше зарекъл, че повече няма да прави самостоятелни изложби, но в последните години така се случваше, че почитателите му можаха да се насладят на уникалното му творчество. Тази година през лятото в галерията в Смолян художникът извади от ателието си за първи път свои дървени пластики, изпълнени в крушов материал, които никога не са излагани. 

Цикълът всъщност показа артистичните му хрумвания в пластичността и съвременното мислене в края на 60-те години на миналия век. Негови приятели галеристи са сигурни, че ще го убедят да направи скоро още експозиции, за да радва с таланта си публиката.

Сега за поредния му личен празник в пловдивския му дом на една маса ще седне голямата фамилия. Творецът има 4 деца – от първия му брак е Кирил чиято дъщеря е тенисистката Цветана Пиронкова, а брат й носи името на дядо си. От втория брак с юристката Катя той има трима наследника – синовете Стою и Петър и дъщерята Вида. Към всички тях, разбира се, ще се присъединят и внуците му, както и някои негови най-близки авери. Изкуството е в кръвта на цялата рода – само Кирил е свързан със спорта. Той е бивш републикански шамион по кану и треньор на прочутата си щерка. Стою е търговец на изкуство (антиквар), Петър е известен и много продуктивен художник, а Вида Пиронкова е изключителен творец – пише музика и текстове на песни, журналист, а освен това в последните години прави и свои авторски бижута.

Вида е автор на една от най-хубавите български песни „Гълъбо“, която бе призната за № 1 от слушателите.

Между другото има един много любопитен факт, който може да се приеме за знамение. Успехът на песента сякаш отдавна е предначертан – още когато преди години бащата на Вида рисува много красива фреска. На нея той изобразява дъщеря си – малко момиче в скута на майка си, а над главата й стои гълъб. Тя може да се види, защото е запазена във фоайето на Кукления театър в София.

Пиронков е част от така наречената пловдивска група – артистичната бохема на Пловдив, която се налага на българската художествена сцена през 60-те и 70-те години на миналия век. Енчо Пиронков, Димитър Киров – ДиКиро, Йоан Левиев, Георги Божилов – Слона и Христо Стефанов са пловдивската петорка, която изиграва ключова роля в изграждането на облика на родното ни изобразително изкуство от втората половина на ХХ век, а освен това около тях се формира интелектуалният елит на града. Худжникът е близък и общува с групата на Бараците – Златю Бояджиев, Васил Бараков и Давид Перец, а също и с Цанко Лавренов. Прочутата Ламартинова къща в Пловдив, която се била  превърнала в негово ателие, помни какво ли не. Тя се превръща в средище на тогавашните интелектуалци.

Енчо Пиронков създава редица произведения на монументалното изкуство. Той е автор на стенописи, мозайки и керамични пана. Създава също и театрални декори. Автор е на декорите към прочутия филм „Сватбите на цар Иван Асен“ от 1975 година, бил е и  художник в Софийски държавен цирк.

През 1977 г. предлагат ателие на Енчо Пиронков в София и така всички – съпругата Катя и трите им деца заживяват в столичния квартал „Изгрев”. Семейството живее на 17-ия етаж на блока, който приютява цвета на интелигенцията. В коридорите му често човек може да срещне я голямата актриса Невена Коканова, я оперната прима Христина Ангелакова, пианиста Виктор Чучков или композитора Марин Големинов. По етажите кипи нескончаем купон, правят се маскени балове – все пак това са артисти. Вида дори си спомня как веднъж се сблъскала на вратата на асансьора с Херберт фон Караян – световния диригент гостувал на колегата си Емил Чакъров, който пък им бил съсед.

Енчо Пиронков е роден в пловдивското село Розовец и няма академично образование. Но той самият събира светове, които сам открива и пренася в картини. Творбите му са наситени с богатство на багрите, лиризъм и емоционалност. Малцина знаят, че и внучката му Цвети Пиронкова, освен че играе тенис на световно ниво, е наследила художествения талант от дядо си. След тежка тренировка тя разпуска, като взема в ръка четката. Тенисът е изключително скъп спорт и фамилията със съгласието на знаменития си дядо продават много негови картини, за да осигурят част от бюджета. Дядо й по майчина линия пък продава семейните парцели и гори в родопското село Славейно. 

Творецът се гордее с всички в голямата си фамилия. Съпругата му Катя е от достоен род – тя е роднина на Захарий Стоянов, адвокат и бивш кмет на район „Изгрев“ – София. Освен това е първата, погрижила се за облагородяването на гроба на Петър Дънов – градинката се намира съвсем близо до блока им в квартала.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html