неделя, 5 май 2024 г.

Даваме 3 млрд. лв. държавни гаранции за нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“

Снимка: БГНЕС

Даваме 3 млрд. лв. държавни гаранции на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“, съобщи министрът на енергетиката Румен Радев, цитиран от БТА.

„Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадка №2 на АЕЦ „Козлодуй“ (7 блок) в размер до левовата равностойност на 1 500 417 089 евро при спазване на законодателството в областта на държавните помощи“. Министърът говори пред журналисти преди началото на кръгла маса „Иновации при съхранението на енергия – ключ към устойчив енергиен преход“, която се провежда в София.

Радев уточни, че това не е капиталов разход. „Смисълът на тези държавни гаранции е да могат да подпомогнат проектната компания при договарянето на финансирането с финансови институции и с банки, за да има най-добрите възможни лихвени условия, такси и други условия“, заяви министърът. Държавната гаранция е необходима за вземане на заеми от страна на проектната компания за строежа на новата ядрена мощност по технологията AP-1000 на „Уестингхаус“.

В края на октомври правителството реши капиталът на „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ ЕАД да бъде увеличен с 500 млн. лв.

На въпрос колко ще струва изграждането на седми блок, министърът отговори, че първо трябва да се получи техническият доклад (бел. реп. на „Уестингхаус“), който трябва да е готов до април 2024 г. Радев обясни, че това ще има отношение към ядрената част от инженеринговата доставка, но не и към съпътстващата част и строителството. Ще се подготви и информационната стая, за да бъдат поканени участниците в проекта, допълни енергийният министър.

Тепърва предстои да се уточни от кои банки ще се търси финансиране. Министърът посочи, че очаква банката да не бъде една, защото проектът е голям. „Държавата трябва да бъде собственик на тези съоръжения“, изтъкна Румен Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html