понеделник, 6 май 2024 г.

Тома Биков: Подкрепата ни за правителството не е даденост

Тома Биков
Снимка: БГНЕС

Не мисля, че другата седмица ще приключи животът на правителството. Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Няма да приключи не защото се справя блестящо, а защото не виждам друга алтернатива. Това го крепи, но не бива да си мислим, че задължително му гарантира дълъг живот. Алтернативата често се появява изненадващо.

Посоката е, че ние ще подкрепим правителството. Но ако някой мисли, че тази подкрепа е даденост, просто бърка и ни подценява“.

Има структурен проблем по отношение на механизма за взимане на решения, отбеляза той. „Когато финансовият министър предложи бюджет, мнозинството в НС беше изненадано. Трябваше първо да се проведат разговори и да се види каква е общата воля на мнозинството, а не единствено на финансовия министър. След това да бъде предложен един бюджет, който да мине безпроблемно“.

Дискутираха се големите параметри на бюджета, но този разговор не е приключил, обясни още Биков.

„Един бюджет обхваща всички политики и сектори. Разговорите ще продължат по различините сектори. Има такива, които са подценени. Личното ми мнение е, че този на културата и медиите е силно подценен и аз не бих го подкрепил. В културата една част от музейните и читалищните работници, библиотекари  започват да взимат минимална работна заплата, шефове на отдели взимат колкото чистачката в Държавния архив. Това е срамно.

Когато вдигаме с такъв устрем работната заплата, трябва да помислим за цялата структура над нея. Има обезкървяване на този сектор. Всеки по-инициативен човек от тази сфера се преквалифицира и става учител.

Какъв е приоритетът на този бюджет? Аз виждам само един и той е за 3% дефицит. Не може това да е основополагащото за един бюджет. Важното е да направим баланс между текущи разходи, но и такива за развитие – да инвестираме малко в бъдещето.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html