петък, 3 май 2024 г.

Мария Габрел: България е част от решението на проблема с миграционния натиск

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

България е част от решението на проблема с миграционния натиск и нашето присъединяване към Шенген ще направи контрола над външните граници на ЕС още по-ефикасен, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на съвместна пресконференция с австрийския външен министър Александър Шаленберг във Виена. Пресконференцията бе излъчена на живо в канала на австрийското външно министерство в „Ютюб“, съобщи БТА.

Вицепремиерът заяви, че България подкрепя визията на Австрия, че Шенгенското пространство трябва да се адаптира към новите реалности. Габриел отбеляза, че темата за Шенген е свързана с двустранните отношения между София и Виена от гледна точка на развитието на бизнес връзките и на туризма.

Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг каза, че България се „движи в правилната посока“ за присъединяване в Шенген, но според него има много предизвикателства в Шенгенското пространство, тъй като много от страните връщат обратно граничния си контрол. По думите му България трябва да положи още усилия в охраняването на външните граници на Европейския съюз, а ветото на Австрия не е лично насочено към България или Румъния.

Шаленберг изтъкна, че Австрия е обградена от държави членки или асоциирани държави към Шенгенското пространство и въпреки това продължава да има най-големия дял кандидати за убежище в Европа. Австрийците обичат Шенген, но остават с впечатлението, че в момента системата не функционира и не им дава чувството за сигурност, от която се нуждаят, допълни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html