понеделник, 29 април 2024 г.

Преработват проекта за държавния бюджет за 2024 г.

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Проектът на държавния бюджет за 2024 г. ще бъде преработен, за да може другата седмица да бъде обсъден на тристранен съвет, приет от Министерския съвет и внесен за разглеждане в Народното събрание. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев след експертна среща с подкрепящите правителството партии в парламента днес, пише в съобщение на МФ.

Той уточни, че основната част от бюджетна макрорамка остава същата, каквато е в проекта на Министерството на финансите. Договорена е една основна промяна, като в частта на приходите отпада предвидената вноска от допълнителната такса от 20 лв. /мВтч за преноса на газ от „Газпром“, тъй като тя не е 100 процента сигурна, че ще бъде реализирана. Съответно със същата сума се намалява разходната част за капиталови инвестиции – от малко над 12 млрд. лв. до малко под 10 млрд. лв.

Също така е постигнато съгласие за изготвянето на списъци с национални приоритетни проекти и за приоритетни общински проекти, които да бъдат финансирани от бюджета, за които е предвиден фонд от 1 млрд. лв. „Още през 2021 г. съм предлагал този фонд да бъде преразпределян от парламента. Това в момента е възприето. Така че там сме напълно съгласни. Общините ще трябва да поработят малко по-бързо, за да може до 11-12 декември да са готови с приоритетните си проекти, така че да могат да бъдат включени между първо и второ четене“, каза министърът на финансите.

„Що се отнася до списъка с национални приоритетни проекти, той съществува, но никога не е бил систематизиран. Добре е да бъде систематизиран и изложен в бюджета, за да е ясно точно за какво се харчат средствата. Става въпрос не само за проекти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за строителство на магистрали, а и за железопътно строителство, за закупуване на нови влакове, хеликоптери за спешната медицинска помощ. Това са все приоритетни проекти, заложени в капиталовата програма. Добре е да бъдат ясно изнесени, с ясни срокове и с ангажименти от страна на съответните министерства, че тези проекти ще се случат“, обясни Асен Василев. Той припомни, че през годините досега са се давали средства, но те не се усвояват, защото някои проекти не могат да бъдат реализирани от съответните възложители.

Министър Василев оцени постигнатото решение за дерогацията за вноса и преработката на руски петрол като изключително полезно за българските граждани. По думите му, от една страна, се спира износът и съответно парите, които отиват към Русия, намаляват се квотите за износ, а, от друга страна, с определянето на 1 март 2024 г. като крайна дата на дерогацията, се гарантира, че няма да има сътресение на вътрешния пазар на горива и съответно има достатъчно време за плавен преход без да се вдигнат цените за българските граждани.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html