неделя, 10 декември 2023 г.

Мартин Димитров: Бюджетът не може е заложник на недоволни от изборите

Снимка: БГНЕС

Бюджетът не може да бъде заложник на недоволни хора от местните избори, заяви в ефира на БНР Мартин Димитров от ПП-ДБ, член на бюджетната комисия в НС. По думите му с усилията на сегашното управление са предприети редица мерки за подобряване на данъчната и финансовата дисциплина.

Той в категоричен, че проектите и реформите, записани в Плана за възстановяване и развитие, трябва да бъдат направени. По думите му по тях се работи постоянно. Депутатът изрази надежда доброто темпо на Народното събрание от преди местните избори по отношение на реформите да бъде запазено. „Струва ми се обаче, че емоциите не са преминали, а трябва бързо да преминат“, подчерта той.

„Надявам се в НС да се предлагат реформи, които е възможно да бъдат извършени през следващата година. Нещо, което трябва да бъде обсъдено и вероятно преразгледано – 15 години общините искат повишаване на данъчните оценки, същите тези години ГЕРБ не се съгласяваше и това никога не се случваше, сега нашето правителство се съгласява да предприеме тази мярка, защото тя е обещана, което аз приемам, обаче ми се иска да има таван на възможното годишно нарастване. Въпросът е да направим граници, така че хората да разберат, че ако има поскъпване, то е разумно и е премерено“, коментира Мартин Димитров в интервю за предаването „12+3“.

Основните данъци няма се увеличават, категоричен бе той и обясни, че искането за данъчните оценки е на общините, а не на правителството.

Димитров заяви, че е на различно мнение от това на правителството по отношение на корпоративния данък. Той е задал въпроса дали има вариант да бъде отложено това въвеждане. По думите му по този въпрос се води много сериозен дебат.

Ключовият показател е дефицитът, а той е според плана, отбеляза депутатът от ПП-ДБ. По думите му за 2024 г. истинският въпрос е дали има достатъчно резерви в бюджета. Според него такива резерви има.

„Резерви виждам във вноските, които са определени за руския газ и руския петрол, за които не бързам да кажа какви са очакваните приходи – трудно е да се прецени, но такива ще има. Тук виждам резерви, които не са включени в бюджета“, посочи той. И добави:

„12 млрд. капиталови разходи ми се ще да бъдат изпълнени, но не знам дали ще стигнем до там. /…/ Нека да видим къде има подготвеност на проекти и къде няма. Там също очаквам резерви“.

Общините имат много спешна задача за 2024 г., каза още Мартин Димитров и обясни, че те трябва да изработят механизъм за такса „Битови отпадъци“ на база на реалното потребление. По думите му правителството и парламентът трябва да им окажат пълно съдействие по този въпрос.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html