понеделник, 29 април 2024 г.

Повредени руски оптични кабели в Балтийско море

Снимка: ЕПА

Руски оптични кабели в Балтийско море са повредени миналия месец на място само на 28 километра от мястото, където беше повреден газопроводът, свързващ Финландия и Естония, съобщи днес руската държавна компания „Ростелеком“.

В съобщението на „Ростелеком“ се посочва, че става дума за „злополука“, но не се уточнява каква е причината за аварията, съобщава Ройтерс.

Руската компания съобщи, че оптичният й кабел е бил повреден на 7 октомври в 23:30 часа. Московско време.

„Мястото на повреда на кабела се намира на 28 километра от мястото, където е повредена част от газопровода Baltic Connector 8“, се казва в изявление на „Ростелеком“.

Твърди се, че други два оптични телекомуникационни кабела, свързващи Естония с Финландия и Швеция, също са били повредени на 7 и 8 октомври.

На фона на войната в Украйна сигурността на подводните кабели и тръбопроводи в Балтийско море се превърна във фундаментален проблем, особено след миналогодишния саботаж на руския газопровод „Северен поток“, който все още се разследва, за да се определи кой е отговорен.

Данните на компанията за морско транспортно разузнаване MarinTraffic показват, че на 7 октомври котвата на китайския контейнеровоз New Polar Bear е преминала над шведско-естонския телекомуникационен кабел в 15:13 ч., а след това в 20:20 ч. над  руски оптичен кабел.

Финландската полиция, разследваща саботажа на газопровода „Северен поток“, заяви, че кораб под флага на Хонконг е основният заподозрян за повреда на оптични кабели в Балтийско море.

Близо до прекъснатите оптични кабели е намерена голяма котва и разследващите смятат, че оптичните кабели са били прекъснати, докато корабът е влачил котвата по морското дъно.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html