понеделник, 29 април 2024 г.

Срещата между Байдън и Си е планирана за 15 ноември

Снимка: / EPA-EFE/XINHUA /(LI XUEREN)

Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин планират да проведат двустранни разговори в Сан Франциско на 15 ноември, в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), съобщи агенция Киодо, цитирайки високопоставен американски служител, който е поискал да останете анонимен.

Служителят е заявил, че Съединените щати и Китай извършват последна подготовка за среща между Байдън и Си, добавяйки, че Китай все още не е потвърдил присъствието на Си на предстоящите срещи на върха на АТИС.

Срещата ще се проведе в момент, когато две велики световни сили се опитват да намерят начин да унищожат силното си съперничество, тъй като геополитическото напрежение между тях не показва признаци на отслабване, оценява агенцията.

Преди това Байдън и Си присъстваха през ноември миналата година в Бали, Индонезия, по време на срещата на Групата на 20-те.

Белият дом обяви, че Байдън трябва да пътува до Сан Франциско на 14 ноември, деня на откриването на срещата на върха, която ще включва 21 тихоокеански нации, включително Австралия, Хонконг, Япония, Перу, Южна Корея, Тайван и Тайланд.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html