събота, 4 май 2024 г.

ГЕРБ ще решат в събота дали да подкрепят кабинета

 

ГЕРБ започва детайлен анализ не само на изборните резултати. В следващите няколко дни партията ще формулира позицията си дали ще остане част от „сглобката“ или не.

За целта днес ще заседават структурите в София, утре – Изпълнителната комисия, а в събота във Велико Търново се събира Националният съвет на ГЕРБ. В старата столица ще присъстват всички избрани кметове на общини, всички областни ръководители на партията, както и парламентарната група.

В момента от партията разглеждат управлението на кабинета по сектори и проверяват за слабости. От ГЕРБ упрекват правителството, че не спазва някои от поетите ангажименти и заложени срокове.

Лидерът на партията Бойко Борисов коментира и емитирането на нов дълг вчера.

„Трябва много ясно с партньорите да знаем къде са чертите, от които не може да се преминава. В противен случай почваме да си губим физиономията, а ние това не можем да си го позволим. Нашият основен принцип е – колкото се изкарва, толкова се харчи. Това гарантира стабилност и устойчивост и е честно към младите хора – да не ги задължаваме след това да ни плащат дълговете. Защото 3% дефицит е лошо нещо, взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита е лошо нещо“, каза Борисов.

Преди това заместник-председателят на партията Томислав Дончев и председателят на парламентарната група Десислава Атанасова заявиха, че трябва да се види има ли шанс и възможност правителството да работи по-добре.

„Има тема в групата и това не е дали има споразумение или не. Включително, основната тема не е поведението на некоалиционния ни партньор по време на местните избори, макар че от вчера некоалиционният ни партньор е член на политическо семейство, с което нямаме много общо. Те са партньори заедно с ДПС.

Има ли възможност това правителство да работи по-добре – това е въпросът“, посочи Дончев.

Десислава Атанасова посочи, че има сектори на управлението, в които, на пръв прочит, има трайно неизпълнение на програмата.

„Управленската програма на България за този мандат е за 18 месеца. В момента сме се фокусирали върху това дали се изпълняват всички записани в нея ангажименти от страна на изпълнителната и законодателната власт. Смятам, че този анализ ще продължи още няколко часа, но на пръв прочит има сектори, в които има трайно неизпълнение на записаните ангажименти.

Не искам да обявявам конкретни сектори и министерства, защото решихме, че председателите на комисиите ще поканят министрите, които отговарят за конкретните политики, и там, където има категорично забавяне и неизпълнение, ще потърсим отговори защо се е случило това“, каза Атанасова.

От ГЕРБ увериха, че утре ще бъдат в пленарна зала, защото има важни закони, които трябва да се приемат и носят отговорност за развитието на държавата докато вземат решение дали ще продължат да подкрепят управлението.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html