неделя, 28 април 2024 г.

Избори без ала-бала

Снимка: БГНЕС

Иван Гарелов, пред в. „Галерия“

Всички очакваха, че избирателите ще накажат политиците за огромния скандал с машините за гласуване в самото навечерие на изборите. Социолозите очакваха рязко спадане на изборната активност в резултат на разочарованието на хората от изборния процес. Журналистите предричаха и по-трайни последици като пораждане на негативни настроения към самата демокрация, която се ползва с нечисти цели и средства. За възникването на подобни настроения допринесе и елементарната фалшива предизборна кампания. То не беше игра на фалшиви „дебати“, на фалшиви „противоречия“, на уж „противници“, уж „прогнози“. Бойко Борисов бе възвеличен като „изключителен майстор“ за избора му на кандидата за кмет на София.

Всичко това бе скроено толкова наивно и без никакво уважение към ума на избирателите, че породи някои парадоксални каламбури:

  • Колкото повече се оправдаваш, толкова по-виновен изглеждаш.
  • Колкото повече се правят, че не те забелязват, толкова по-популярен ставаш.
  • Колкото повече те лансират,толкова по-ниско падаш в очите на избирателите.

Прочетете си още веднъж резултатите от първия тур за София и ще се убедите колко правдиви са тези иронични творения.

Първото определение на предстоящите на другия ден избори, че те са вече опорочени. Не чак компрометирани, но опорочени с всички произтичащи от това настроения сред избирателите. Мнозина си спомниха за „Аферата Костинброд“, която по подобен начин се разигра в деня за размисъл и повлия на резултатите от изборите.

Ето краткото описание на тази афера според Уикипедия:

„Костинбродската афера е медийно обозначение на инсинуации, целящи да се внуши наличието на схеми за изборна измама в парламентарните избори в България през 2013 г. с участието на Мая Манолова, по това време депутат в Народното събрание от листата на БСП, и Николай Бареков, по това време журналист в ТВ7, в близки отношения с Делян Пеевски, депутат от ДПС. Въз основа на подаден от Мая Манолова сигнал в деня за размисъл, ДАНС с участието на прокуратурата извършва проверка на печатницата. Николай Бареков е получил по неустановен начин информация за действията на ДАНС и прокуратурата и екип само на ТВ7 предава на живо от мястото на събитието в деня за размисъл.

Впоследствие тезата на прокуратурата е отхвърлена от Софийския градски съд по всички точки.

Поради медийния скандал партия ГЕРБ губи гласове (около 5%) и не е в състояние да състави правителство, въпреки че е спечелила изборите. Това позволява на БСП заедно с подкрепата на партия „Атака“ да състави кабинета „Орешарски“. Впоследствие Орешарски внася предложение в Народното събрание Делян Пеевски да бъде назначен за председател на ДАНС. Това води до масови протести.“

Напоследък препрочитам архивите по тази афера. Не бързам обаче да правя изводи, особено що се отнася до мотивите от които се ръководят изпълнителите. В такива случаи човек трябва да си припомня две максими:

  • Не всяко добро решение е продиктувано от чисти помисли.
  • Не всяко лошо решение е продиктувано от лоши подбуди.

В чисто практичен план аз лично предпочитам хартиените бюлетини, защото не съм много сведущ по техниката. Не ме е срам да си призная, че ми е трудно дори един есемес да изпратя по телефона.

Но този тип разсъждения изведнъж станаха излишни с напредъка на вечерта и получаването на първите резултати.

Първият и много важен резултат е, че избирателите не са решили да накажат политическата класа като не гласуват. Напротив, те отиват и гласуват, като не подкрепят кандидатите на онези партии, които смятат за виновни за кризата с начина за гласуване.

По този начин българските гласоподаватели показват висока степен на гражданска отговорност, стриктно придържане към каноните на изборния процес и дават на политиците заслужения урок да не си играят с нервите им и да не ги заблуждават с имитации на демократични процедури.

Поне по първите резултати може да се направят някои основни изводи от представянето на партиите в национален мащаб:

  • ГЕРБ в общи линии запазва позицията си на първа политическа партия, без да отбелязва особен ръст, който да и даде сила да поиска цялата власт.
  • ПП-ДБ не повиши своето представяне, което тя много желаеше, за да запази позициите си в сглобката. Общо взето нейните привърженици не са се стопили, което означава, че не са се повлияли от шумните скандали и критиките към управлението на държавата. Това им дава шанс да издържат в управлението до ротацията през март.
  • „Възраждане“ не постигна целта си да стане втора политическа сила. Когато усети провала, нейният лидер подхвана своите заядливи раздори с другите партии. Това не му носи особени дивиденти.

Ако това ще успокои някои защитници на евроатлантическата ни ориентация, мога да изразя моето убеждение, че тази партия с този лидер достигна тавана на своите възможности, който не е нисък все пак.

  • За чест на БСП, и за нея хартиеният вариант на гласуване се оказа благоприятен и тя бележи по предварителни данни някои ограничени успехи.

Разбира се, БСП можеше днес да тържествува, че първа свали управлението на ГЕРБ в София с триумфа на Ваня Григорова, която отиде на балотаж за кмет на столицата. Но всички знаят, че по време на кампанията лидерът на партията публично заяви, че тя нямала шанс да се класира за втория тур. Всички запомниха това изявление, със сигурност няма да го забрави и младата синдикалистка, но едва ли ще влезе в окопна война.

Още преди да бъде дори утвърдена нейната кандидатура, написах, че БСП ще има златния шанс след години на изборни неуспехи, да издигне един нов политик с голямо бъдеще и с възможности да разшири влиянието на левите идеи в страната.

Доста преднамерени и неубедителни са сега стенанията на някои защитници на въздушните кули на десницата, че Ваня Григорова била комунистка, която разпространявала извехтели идеи за работническата класа.

Достатъчни са да ги опровергаят следните факти:

  • Ваня Григорова беше подкрепена от много повече софиянци, отколкото са симпатизантите на БСП. И тези софиянци са разчели по-добре нейните идеи.
  • Ваня Григорова е подкрепена от много млади хора, които нямат никакви спомени за далечното минало, но прекрасно знаят колко е важна ролята на солидарността в развитите западни общества.
  • Ваня Григорова въобще не е развивала комунистически идеи. Тя говори за работещите хора, но днес всички са работещи. И не говори за класова борба , а за справедливост. Именно справедливостта е най-ценното, което Ваня Григорова предложи на софиянци. Затова я приеха.

Дори и да не спечели на балотажа, макар да е съвсем възможно, Ваня Григорова вече е една от значимите политически фигури в България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html