четвъртък, 9 май 2024 г.

Антимонополна комисия или френска кралица

Много от млечните продукти у нас са по-скъпи, отколкото в богатите страни.
Снимка: БГНЕС

Васил НАНЧЕВ, за в. „Галерия“

На всички, запознати що-годе с историята, са известни думите на френската кралица Мария Антоанета, отправени към гладните парижани: „Като нямат хляб да ядат пасти!“. В подобно положение сега изпада родната Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), забранявайки инициативата на Министерството на икономиката „Достъпно за вас“, свързана с доброволно обявяване на цени от търговците на дребно на около 50 продукта от малката потребителска кошница в магазините, която трябваше да започне от 1 ноември.

От КЗК посочиха като възможна мярка за справяне с ръста на цените „предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд“. Това означава, че бедните няма да имат право на избор в магазина, а на опашка

ще чакат милостиня под формата на топла чорба

или ще се надяват да влязат в списък за раздаване на индивидуални пакети със застояли продукти от складовете на нечии търговец, приближен до властта. Подобни чиновнически идеи вече не напомнят на края на 17-и век в навечерието на Френската революция, а на мрачните времена на руския диктатор Сталин, въвел стройна система на терор – храна се полага само на послушните, за останалите – каторга или гладна смърт.

За въпросното решение на държавните ни чиновници няма нужда отново да цитираме западни монарси, властвали преди векове. Просто трябва да се сетим за нашата поговорка, че ситият не гладния не вярва. Явно във въпросната комисия, която е отдавна с изтекъл мандат и ръководството й е известно със семейните си връзки с ГЕРБ,

не им пука за обикновените хора

които си броят всеки ден стотинките.

Да си припомним как същото КЗК през 2017 г. обяви, че на българския пазар на горива няма картел, а ценови паралелизъм. Тогава имаше разследване на еднаквите или прекалено близките, с разлика от по 1-2 ст. на литър цени на течните горива в бензиностанциите на почти всички големи фирми от сектора. Преди 6 години от КЗК установиха, че „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД са обменяли информация, но не са били в картелно споразумение.

И въпросното решение от 2017 г. и сегашното срещу списъка с евтините храни

са ярки проявления на завладяната държава

доказващи как олигархията е подчинила на интересите си всичко у нас. Освен това широко затворените очи на КЗК не виждат с години, как цените на много храни у нас са по-скъпи, отколкото в богатите западни държави. Забравя се, че това е възможно само при липса на конкуренция на пазара.

Нерядко шефът на същата най-голяма партия на статуквото наричаше съседна Гърция фалирала държава. Там обаче за борба с инфлацията през миналата година парламентът гласува въвеждането на „потребителска кошница за супермаркетите“, в която влизат 50 основни стоки, чиито цени или трябва да останат същите, или да имат минимално повишение. В програмата задължително се включиха магазините с годишна печалба над 90 млн. евро, т. е. големите вериги. Беше им наредено да обявяват периодично списък на потребителските стоки, необходими за достоен живот. Съседите дори въведоха санкция и то в размер на 5000 евро за всеки ден закъснение за изпращането в срок на задължителния списък от 30 категории с 50 продукта. В Гърция никоя държавна институция не обяви инициативата за антипазарна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html