вторник, 7 май 2024 г.

Първият дипломат на САЩ тръгва на обиколка в Близкия изток и Азия

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият дипломат на САЩ Антъни Блинкън ще посети Япония, Южна Корея и Индия през следващата седмица, като преди това ще бъде в Близкия изток, съобщи Държавният департамент, цитиран от Франс прес и БТА.

Утре Блинкън ще посети Израел, а през уикенда – Йордания, докато конфликтът между Израел и „Хамас продължава. След това той ще предприеме обиколка в Азия, по време на която възнамерява да лобира за повече подкрепа за Украйна в конфликта Русия и да прокара интересите на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион, където Вашингтон се конкурира с Пекин.

В Токио в понеделник и вторник той ще участва в срещата на страните от Г-7 и ще се срещне с японски лидери. В Сеул в сряда и четвъртък акцентът ще бъде поставен върху предизвикателството, отправено от разполагащата с ядрено оръжие Северна Корея, и засилващите й връзки с Русия, се посочва в съобщението.

И накрая, в Индия на 10 ноември държавният секретар на САЩ ще участва с министъра на отбраната Лойд Остин в среща във формат „2+2“ с индийските им колеги. Вашингтон укрепи връзките си с индийския си партньор след неотдавнашното държавно посещение на министър-председателя Нарендра Моди в Съединените щати.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html