събота, 27 април 2024 г.

Васил Терзиев: София избира между минало и бъдеще

Предизборните срещи на Терзиев винаги предизвикват голям интерес.
Снимка: ПП-ДБ

(платено съдържание)

Дойде време да направим цивилизационен избор. Да изберем да останем в застоя или да работим за бъдещето – нашето и на децата ни. В неделя избираме между евтиния популизъм с празни послания и измамно красиви обещания, скалъпени за месец, и доброто управление на града – с визия за развитието на столицата и подготвен екип от опитни експерти, които могат да управляват София ефективно. Има хора, които искат да управляват града с манифест от две страници. София не заслужава това. Нашата програма е готова от месеци и е подготвена от едни от най-добрите експерти в градоустройството.

За мен и моя екип всеки човек е важен. Човекът е в центъра на нашата програма за управление на София. Няма „малки“ или „големи“ хора.

Вярвам в потенциала на всеки

един човек в нашата София. В Общината ние ще създаваме средата, която дава възможности на хората с мечти. По-добро развитие на икономиката и по-добро заплащане, повече места в детските градини и най-важното кара младите да останат тук и да градят бъдещето си. Без хора и квартали „втора ръка“.

София има нужда от добро управление и истинска промяна. От човек, който знае как да управлява големи бюджети, да решава комплексни проблеми и да взима трудни решения. Човек, който може да носи отговорност за други хора и да ги включи в управлението. Защото гражданите са нашият работодател. Аз ще бъда кмет на всички софиянци.

Искам София

да бъде модерен, европейски град

Това, което направихме миналата неделя, е, че прекратихме управлението на ГЕРБ в София. Ясно е, че се изправяме пред хора, които харесват държавната собственост, защото те добре знаят как се краде оттам. Можем да вдигнем глава. Да дадем пример на децата ни, да им покажем, че има смисъл да останат в нашата София. Заради тях го правим, защото няма друго бъдеще освен европейското. Всичко, което правим, губи смисъл, ако младите не са тук. Ако младите останат, ще има кой да се грижи за нас един ден, така както ние се грижим за родителите си и искаме най-доброто за тях. Без децата ни нито за София, нито за България има добро бъдеще. Аз искам град, който инвестира в хората с визия.

За да остават децата ни тук

освен възможности, трябва да знаят, че в България имат достъп до качествено образование.

Не бива да забравяме обаче, че има много деца от уязвими групи, деца с различни заболявания, които са застрашени от ранно отпадане от образователната система. Или такива, които не стигат до училище. Деца, при които интеграцията е трудна, изискват се специфични грижи и внимание, обучени педагози и наблюдаващи специалисти. В София например има много малко училища и детски градини с рампи. Повечето учебни заведения са недостъпни за деца с увреждания, дори не се предоставят условия те да се обучават само на първия етаж. Това безкрайно много затруднява родителите, които са принудени да не работят и да останат вкъщи, за да се грижат за децата си денонощно. От друга страна, те са обречени и на социална изолация. Това, което общината може да направи, е да помогне за подобряване на учебната база, да я направи достъпна за всички. Интегрирането на деца с двигателни проблеми в училищата и детските градини помага на всички – на самите деца да имат така необходимата за тях социална среда, на връстниците им, както и на родителите – да могат да работят и най-вече – да бъдат спокойни, че децата им получават възможност за развитие.

Ние ще развием целенасочена политика, каквато до този момент липсва. Ще работим за това възможно най-голям брой училища в София

да изградят достъпна среда за всяко дете

Ще Ви дам един пример. Единствената люлка за деца с двигателни увреждания в София, доскоро се намираше в парк „Гео Милев“ в „Слатина“. Поставена е от кмета на района Георги Илиев, който е и настоящ кандидат за втори мандат от нашата коалиция „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ („Спаси София“). Наскоро в район „Триадица“ кметът Димитър Божилов откри детска площадка за деца с двигателни увреждания с няколко съоръжения на нея. Не можете да си представите радостта на тези деца, които изведнъж могат да се смеят и да играя с други деца.

В момента София е безкрайно неприветлива за почти всички хора, които имат двигателни или други затруднения – със зрението, със слуха, с придвижването. За нас една от ключовите думи е достъпност. Как да направим възможно преминаването през един подлез, как асансьорите да работят и да се поддържат,

да няма стълбове по средата на улиците или тротоарите

и ако имаш проблем със зрението, да не се удариш. Всички препятствия, заради които майките с деца, възрастните хора или хората с увреждания не могат да се придвижват спокойно и сигурно в града. На много места липсват платформи, а там, където има, не функционират, защото няма кой да ги пусне. В превозните средства пък невинаги работи климатизацията, за да могат хората по-лесно да понесат жегите в летните месеци. Наскоро с екипа ходихме до Витоша с автобус 66 и през половината път климатикът не работеше.

Едно от важните неща за нас е да възстановим дейността по кварталите,

да възстановим чувството за общност

което доста позагубихме напоследък. Ще направим всичко възможно, за да върнем ролята на културните домове и читалищата, която също липсва на много места в София. И на възрастните, и на по-младите хора в кварталите им липсват места, където да се събират заедно, да знаят, че не са сами, да не се чувстват изолирани. Активните и щастливи хора са истинско богатство за един град.

Много пъти си мислим, че трябва нещо изключително голямо да се случи, за да тръгне всичко, а то е комбинация от много малки неща, които почти всеки един от нас може да прави редовно. Моят принцип винаги е: ако има проблем – запретваш ръкави и го решаваш. Това е алтернативата за София. Нов модел на управление – ефективен, прозрачен, модерен и със самочувствието, че точно ние, точно сега можем да постигнем повече.

Балотаж за избор за кметове на 5 ноември 2023 г. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html