петък, 3 май 2024 г.

Образователният министър Галин Цоков: Важно е да подкрепяме и днешните будители

„Честит Ден на народните будители! Поклон към всички тези будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност! България е вероятно единствената държава в света, която чества подобен празник – в който се почитат просветители, книжовници и революционери“, казва в приветствието си за Деня на народните будители министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Той припомня, че традицията започва преди 91 години, когато министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски внася предложение и Министерският съвет приема 1 ноември да бъде обявен за официален празник – Ден на народните будители. В мотивите за своето предложение ведомството пише, че това е: „Празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. През следващите десетилетия 1 ноември се превръща във всенароден празник, почитащ делото на българските книжовници, революционери и учители, водещи българите в стремежа им към образование и свобода“, казва министър Галин Цоков.

Народните будители от периода на Възраждането и Освобождението са играли ключова роля в борбата за свобода, независимост, образователно и културно възраждане на българския народ. Затова този празник е време за възпоменание и благодарност към тях и техните дела в полза на България, отбелязва образователният министър.

Проф. Цоков подчерта, че в този ден е важно да отдадем почит и да подкрепяме, и днешните будители – учители, университетски преподаватели, научни изследователи, хора на изкуството и откриватели на таланти. Те са днешните будители, от които зависят тържеството на знанието и духовността, както напредъкът ни като общество и държава!

„Важно е да чуваме и техния призив за промяна и развитие – във времето на високите технологии е нужно да се променяме във всичко, включително и в работата и отношението към децата, учениците и студентите ни. За да провокираме интереса към знание и наука, са нужни нови методи, креативност и иновативност. И много, много любов!

Честит празник на всички съвременни будители – учители, писатели, изследователи, хора на словото и науката! Бъдете здрави и продължавайте да палите пламъка на българската просвета, духовност и култура!“, пожела в приветствието си министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html