неделя, 5 май 2024 г.

Местният вот протича спокойно, 15 500 полицаи се грижат за сигурността

Изборният ден е започнал нормално, съобщиха от ЦИК. На някои места секционните избирателни комисии не са били попълнени навреме, но своевременно политическите партии са предлагали нови членове. Близо 15 500 полицаи се грижат за сигурността на процеса.

Най-голям е бил проблемът в град Съединение, където в 19 комисии не е имало достатъчен брой членове. Те са започнали с наличните. Попълват се във всеки един момент.

Всички машини, които бяха изпратени вчера по места още от онази вечер, вече са прибрани обратно в склада. Това стана ясно от заседанието на Централната избирателна комисия, което започна малко след 08.00 ч.

От МВР също са категорични, че към момента няма сериозни нарушения. Гражданите могат да подават сигнали на денонощната телефонна линия на министерството: 02/901 12 98, или на имейл: izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в съответните областни дирекции, предаде БНР.

В Приморско изборният ден също започна нормално, но още в началото му са постъпили жалби от кандидати за кметския стол.

В Бургаска област изборният ден започна с жалби на места срещу регистрациите на хора по настоящ адрес, които реално не живеят там. 3 жалби са получени в Общинската комисия в Приморско. В созополското село Индже войвода от 101 души по постоянен адрес, според списъците се оказва, че днес трябва да гласуват 240 души.

Има жалба от Радомир. Извършена е дейност на кандидат за кмет в разрез със закона, като на Фейсбук-страницата на общината е информирал за ремонт, като е извършвал агитация по този начин. Жалбата е препратена по компетентност в ОИК-Радомир.

Засега това са основните жалби, които са подадени. Централната избирателна комисия ги изпраща по места в общинските избирателни комисии за разглеждане.

Хората, които нямат валидни лични документи, могат за получат удостоверение за гласуване в изборния ден, припомнят от МВР.  Създадена е и организация в звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ и те ще работят в днешния ден до 19 часа. Те ще издават удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични документи с изтекъл срок на годност с оглед на упражняване правото на вот на гражданите. За периода от 24 до 28 октомври за били издадени 873 удостоверения.

Прогноза за забавяния и опашки в избирателните секции направи за БНР Емил Ракаджиев – наблюдател на изборите в столичното 51-во СУ „Елисавета Багряна“. Той посъветва хората да отидат да гласуват по-рано, за да избегнат чакането.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html